Synes du det høres spennende ut å bidra til at ungdom i Nord-Ghana skal få yrkesopplæring og inntekt? Master med mening-programmet gir deg denne muligheten.
Teknisk masteroppgave om drivhus og kompetansedeling i Nord-Ghana
Marianne Nilsen Sturmair (bildet), daglig leder i Ingeniører uten grenser (IUG) forteller at de ser etter ingeniørstudenter som skal levere sin masteroppgave høsten 2022 eller våren 2023.
Opplegget er basert rundt IUGs samarbeidspartner, Trax Ghana, som jobber med lokalmiljøet i Nord-Ghana, og som har fokus på utdanning og kvinners rettigheter.
- De har sett at ekstra tiltak må til for å forhindre at jenter i 12-18 årsalderen ikke faller ut av skolen på grunn av graviditet, og at drivhusene er en viktig del av deres samfunnssenter hvor utdanning, kapasitetsbygging, bærekraftig landbruk og likestilling er i fokus.
- Vi har sikret finansiering, takket være blant andre NITO, til å bygge to drivhus i løpet av 2022, som skal bidra til at ungdom i området får yrkesopplæring og inntekt. Drivhusene er knyttet til en tomt som eies av Trax i Nord-Ghana. Her har det har blitt bygget en geitegård basert på et innovativt stipendprogram, forteller Sturmair.
Hun legger til at alle FNs bærekraftsmål henger sammen og påvirker hverandre. Ved å sikre bedre helse, utdanning og anstendig arbeid vil man også sikre høyere grad av likestilling mellom kjønnene.
- Dette vil gi deg en helt unik erfaring. Vi oppfordrer studenter fra alle tekniske fagretninger til å ta kontakt.
Mulighetene er mange
Selve masteroppgavene står du som student fritt til å velge en inngang på, så lenge den er relatert til bygging av drivhusene og kommer samarbeidsorganisasjonen til gode. På søknadssiden listes det opp noen forslag:
- Bygg og konstruksjon: Detaljprosjektering og tekniske tegninger samt ferdigstilling (herunder kvalitetssjekk av materialer og konstruksjon) av to drivhus i Nord-Ghana.
- Vann og sanitær: System for innsamling av regnvann samt vannrensing kan også være et relevant tema. Nord-Ghana er et svært tørt område, så det er viktig å optimalisere bruken av de begrensede ressursene som er tilgjengelige.
- Ren energi: Vi ser etter ingeniør/elektro-studenter som kan bidra til å koble drivhusene til eksisterende solcellepaneler, og være med på utviklingen av en “ladestasjon” der lokalsamfunnet kan lade sine batterier ved Trax solcellepaneler.
- Matproduksjon og landbruk: Effektiv utnyttelse og dyrking i drivhusene og tomten generelt vil også være nyttig for prosjektet.
Les også: Fornyet avtale med Ingeniører Uten Grenser gir flere muligheter for NITO-studenter.