Ekstraavgiften på elbil som ble innført 1. januar 2023 har økt prisene på mange elbiler med flere tusenlapper. Heldigvis var det penger å spare for Tommy Grøtte, som via NITOs bilrabatt sparte inn nesten hele avgiften på 43.765 kroner.

Vi tok en prat med Tommy for å høre mer om hans opplevelse av medlemsfordeler som bilrabatten.

Få rabatt på kjøp av ny bil

Skal du kjøpe ny bil? Som NITO-medlem får du rabatt på flere bilmerker. 

Se bilmerker og hvor mye rabatt du får

Trofast NITO-medlem

Tommy er 57 år, ingeniør i rørkonstruksjon, og har bodd 30 år i Dimmelsvik i Kvinnherad, et lite vakkert sted ved Hardangerfjorden.

Han har kone og tre voksne barn. Og en splitter ny Kia. 

Tommy har vært NITO-medlem i over 20 år, og ble medlem da han gikk på teknisk fagskole på Stord.

- Det var noen der som allerede var NITO-medlem. De snakket varmt om organisasjonen og fordelen av å stå sammen, erindrer han.

I dag jobber Tommy hos Zenit Engineering AS, et lokalt firma som driver med engineeringstjenester og konsulentutleie. Der har han jobbet siden 2007.

Karriereskifte i voksen alder

Tommy jobbet på 90-tallet som sveiser ved et skipsbyggeri lenger inn i fjorden. Men det fysisk krevende yrket førte etterhvert til belastningsskader i knærne hans. Derfor ble det omskolering i voksen alder. 

- For å i størst mulig grad bygge videre på min tidligere erfaring, endte jeg opp med ingeniørutdannelse i rørkonstruksjon.

Tommy gjør mye spennende, og er for tiden utleid til Aker Solutions på Stord i forbindelse med Equinor sitt store prosjekt Johan Castberg (produksjonsskip). 

- Der jobber jeg med fabrikasjonstegninger på rørsystemer, forteller han.

Elbilen Tommy kjøpte

Tommy kom over bilrabatten ved en tilfeldighet da han logget seg på NITOs nettside.

- Jeg ble glad når jeg så Kia var blant bilmerkene med rabatt.

Og en Kia skulle det bli. Nærmere bestemt en Kia EV6 AWD Exclusive.

Andre bilmerker du kan få gode rabatter på er blant annet Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Jeep, Opel, Mercedes-Benz og Peugeot.

Les mer om bilrabatten her

- Etter litt vurdering fram og tilbake om vi skulle gå for lade-hybrid eller ren elbil bestemte vi oss for å gå for elbil med bra rekkevidde. 

Grunnen til at valget falt på denne bilen var at den kom godt ut av det i flere tester, i kombinasjon med sju års garanti. 

- Det er heller ingen ulempe at bilen også har et særegent og stilig design. At vi hadde en lokal bilforretning i nærheten var også litt av grunnen til valget. 

Rodsten-1000x715.jpg
Tommy kjøpte bilen sin hos Rødsten Bilforretning AS. Bilforretningen ble kåret til årets bedrift i Kvinnherad i 2023. Foto: Rødsten Bilforretning AS

Rekkeviddeangst og ladekøer

- Vi var veldig spent på å dra på ferie med elbil, etter alt vi hadde lest og hørt om rekkeviddeangst og ladekøer og så videre. 

Rekkevidden var en viktig faktor for Tommy. Han hadde litt bekymringer om turene fram og tilbake mellom Kvinnherad/Hvaler og om svippturen innom söta bror ble i lengste laget. 

- Det viste seg straks å være helt ubegrunnet bekymring. Ikke ble det ladekø og rekkeviddeangst var ikke tema i det hele tatt, forteller han.

Sparte 33.306 kroner på elbilen

Fra 2023 ble det blant annet innført moms på elbiler som overstiger en pris på 500.000, pluss vektavgiften fra egenvekt (uten fører) over 500 kg.

- Rabatten jeg fikk gjennom NITO utgjorde 33.603 kroner.

Tommy regnet seg fram til at ekstraavgiften kom på 43.765 kroner. Med andre ord hjalp NITOs bilrabatt Tommy med å redusere ekstraavgiften betraktelig.

Du kan lese mer om ekstraavgiftene i denne saken fra Bertel O. Steen

Har nytt godt av flere NITO-fordeler 

Som et erfarent NITO-medlem har Tommy vært klok og benyttet seg av flere av medlemsfordelene.

Blant annet har han skaffet fordelaktige forsikringsavtaler gjennom NITO-medlemskapet. 

Han forteller også at han var permittert i en periode for noen år siden, og at NITO den gang dekket de tre egenandels-dagene i begynnelsen av permitteringsperioden.

Det er lurt å holde et øye med medlemsfordelene. Tommy forteller at selv om han ikke har konkrete planer om å bruke flere fordeler akkurat nå, kan det plutselig dukke opp et behov der NITO viser seg å ha en gunstig avtale på plass.

- NITO har flere avtaler på ulike produkter og tjenester innen forsikring og bank som kan være svært fordelaktige.

Han trekker blant annet også fram nyttige og interessante kurs i regi av NITO

- Det er absolutt en fin organisasjon å være medlem i. Som Norges største medlemsorganisasjon for ingeniører gir det også en følelse av trygghet og samhold, avslutter han.

Gjør som Tommy – benytt deg av medlemsfordelene

Skal du kjøpe ny bil? Da gjør du lurt i å sjekke om du kan få gode rabatter på bilen via NITO-medlemskapet ditt.

Les mer om bilrabatten her