Marte Stenvaag og Ingrid Volden Smehagen listebilde.jpg
Marte Stenvaag og Ingrid Volden Smehagen. Foto: Jeppe Frederiksen

Gründerne har allerede åtte ansatte i selskapet Dreamknit, som har gjort business ut av teknisk utvikling i strikkebransjen.

- Strikking er regning og matte. Dreamknit er et designverktøy der du kan designe egne strikkeplagg i det garnet du ønsker, forteller Stenvaag. 

- Hemmeligheten vår er en algoritme som regner ut oppskrifta for deg etter ønsket design, garn og farger.

De ble vinnerne av Ung Innovasjonspris for kvinner 2023 som deles ut av Trondheim kommune og Trondheim Tech Port.

-  I 2023 har vi solgt strikkeoppskrifter til over 70 ulike land, også Bahamas. Det er nok av strikkere der ute, bransjen har fått seg et skikkelig oppsving de siste årene.

- Men det har vært lite teknisk utvikling i bransjen og vi ser et stort potensial, både for å utvikle programvaren for å skape bedre tekniske løsninger, tilby nye tjenester og utvide til flere språk.

Dreamknit dreamknit uten logo.jpg
Lena Kobberrød og Marte Stenvaag. Foto: Vibeke S Myren

Bruker bredden fra ingeniør-utdanningen

Stenvaag og Volden Smehagen er begge tidligere NTNU-studenter og startet firma sammen mens de gikk 4. klasse Industriell økonomi og teknologiledelse.

- Jeg har alltid visst at jeg ville bli ingeniør, helt siden ungdomsskolen. På videregående var det ikke mange som jublet for å komme opp i eksamen i fysikk 2. Der har du meg, jeg jublet, fordi jeg liker å forstå prosesser og logikk.

- Jeg får absolutt brukt ingeniørkompetansen i Dreamknit, selv om det også blir mye økonomi, strategi og markedsføring. Bredden fra utdanningen innen industriell økonomi kommer godt med i hverdagen.

Hun forteller at hun ikke er den mest tekniske i teamet, men at det å forstå den tekniske utviklinga, hva som er mulig og ikke, hvor lang tid ting tar og hvordan ting henger sammen, er veldig nyttig.

- Hva er det jeg kan, og hva er det andre er mye bedre på enn meg? Det er avgjørende for hvordan vi bygger kompetanse og kulturen i gjengen.

Teamet i dreamknit bruk.jpg
Teamet i Dreamknit F.v. bakre rekke: Joon-Erik Sæther, Mathias Aas, Christian Lewin og Sebastian Fuglesang. F.v. første rekke: Ingrid Volden Smehagen (medgründer), Lena kobberrød og Marte Stenvaag.

Framtida trenger kvinnelige ingeniører

Gründeren fra Trondheim slår et slag for kvinnelige ingeniører og mener det fortsatt må satses på kjønnsbalanse enten det er i form av jobber, personlig økonomi, investering i eiendom eller pensjonssparing.  

- Vi kan ikke legge all teknisk utvikling til mannfolka. Kvinner må være med å utvikle nye ting, ellers blir framtida 100 prosent sånn gutta vil ha det. Det kan vi ikke tillate.

- Derfor er det viktig at vi damer melder oss på og er på ballen.

Det har Stenvaag også i tankene når hun ansetter nye medarbeidere.

- Vi er 50/50 damer og menn. Kjønnsbalanse er viktig for oss. Det gjør noe med arbeidsmiljøet. Jeg tror vi har enklere for å tiltrekke oss damer enn andre techselskaper fordi vi har kjønnsbalansen i orden.

Har du en gründer i magen? NITO hjelper deg

Stenvaag har vært NITO-medlem siden hun begynte å studere på NTNU og er fornøyd med valget av fagforening.

- Alle bør organisere seg, det er lurt. Da jeg meldte meg inn var det på grunn av gode medlemsfordeler, som billige forsikringer.

- Men det er også viktig å være en del av fellesskapet og bidra. Husk også NITO Oppstart for deg som har en gründer i magen.

Les mer om NITO Oppstart 

NITO Oppstart gir deg veiledning, juridisk bistand og annet du trenger i en oppstartfase. Du får tilgang til kunnskap om entreprenørskap gjennom temamøter og nettverkstreff og gratis forsikring i seks måneder.

Tør du satse?

Stenvaag anbefaler andre ingeniører å tenke utenfor boksen og ta sjansen på oppstartsbedrifter. Hun mener mange høyt utdannede ingeniører velger trygge jobber som er godt betalt, framfor å ta risiko ved å satse på noe helt nytt og kreativt.

- Det er fullt mulig å jobbe med oppstart uten å ha en egen ide. Mange startups trenger folk og det er en haug av miljøer man kan kaste seg inn i. Test det ut.

- Mange studenter har verv for å få erfaring som man lærer mye av, men det er like bra å hive seg ut i tidligfase-selskaper. Da kan du også få en slant for det og det ser bra ut på CV-en.

AU232488-Enhanced-NR (1) (1).jpg
 Marte Stenvaag og Ingrid Volden Smehagen. Foto: Jeppe Frederiksen