De fleste studenter lever på en begrenset økonomi, alle som har vært student vet at studiestøtten alene ofte ikke er nok til å dekke faste utgifter som husleie, strøm, telefon og mat. Den nye situasjonen med koronaviruset har forståelig nok skapt ytterligere bekymring om de økonomiske utfordringene.

Regjeringens studentpakke

Regjeringen har nylig lagt fram forslag til en rekke endringer som skal lette situasjonen for studenter.

 • Studenter som har mistet arbeidsinntekt og som kan dokumentere dette, kan også i år søke om tilleggslån på inntil 26.000 kroner der 40 prosent kan omgjøres til stipend. 
 • Det gjeninnføres et midlertidig unntak for borteboerkravet for studenter. 
 • Inntektsgrensene for avkorting av stipend oppheves for studenter som arbeider i helse- og omsorgssektoren.
 • 50 mill. kroner til studentsamskipnadene for å lønne studenter som skal sørge for gode sosiale tilbud til andre studenter.
 • 150 mill. kroner til fagskoler, høyskoler og universiteter for å lønne studenter som skal gi faglig oppfølging av andre studenter.

Forbrukerøkonom Derya.jpgVær obs på mulighetene

Nordeas forbrukerøkonom Incedursun (bildet) ber studentene om å være oppmerksom på sin økonomiske situasjon og hvilke mulighet som ligger i myndighetenes studentpakke.

- Det er slik at 40 prosent av ekstralånet på 26.000 kroner kan omgjøres til stipend. Det tilsvarer 10 400 kroner.

- Hvis du har økonomiske utfordringer på grunn av koronasituasjonen, vil jeg anbefale at du tar opp dette lånet. 

- Ekstralånet er rentefritt under utdanningen, har ingen etableringsgebyr og gir mulighet for 36 betalingsutsettelser etter endt studie, sier hun.

- Jeg skulle heller likt og sett at regjeringen presenterte en løsning som ikke innebærer mer lån for permitterte studenter. Men med disse tiltakene vil studentene få tilgang til ekstra penger raskt for å kunne komme seg gjennom en vanskelig økonomisk situasjon, fortsetter hun. 

- Vi vet dessverre lite om hvor lenge koronasituasjonen eller permitteringene vil vare. Hvis denne perioden skulle vare lenger enn det utdanningsstøtten strekker til, kan det være lurt å ta noen grep allerede nå.

Slik får du en bedre studentøkonomi

 1. Hvis du aldri har satt opp et budsjett, er det på tide å gjøre det nå.
 2. Gå gjennom alle utgiftene dine og se hvor du kan kutte, planlegg matinnkjøp og reduser matsvinn.
 3. Snakk med utleier hvis du får problemer med husleien. Be om utsettelse av hele eller deler av husleien. Du kan også foreslå en redusert husleiepris under koronakrisen.
 4. Klarer du ikke å betale regningene dine i tide, bør du ta kontakt med kreditorene så tidlig som mulig. Forklar situasjonen og be om en betalingsutsettelse.
 5. Mange gir bort gratis ting på nettet. Følg med på ulike markedsplasser ved å abonnere på søk der det er mulig. Du kan også spørre familie og venner om de har ting de ikke bruker som du kan få eller låne.
 6. Koronasituasjonen gir flere litt mer tid som du bruker hjemme. Gå gjennom skuffer og skap, kanskje du har noe du ikke trenger lenger? Legg dette til salgs på de samme markedsplassene. Inntekten blir kanskje større enn du tror.  
 7. Hvis du har noe å lære bort, kan du gi online-privatundervisning mot betaling.
 8. Sjekk om du er dobbeltforsikret, kanskje kan du droppe innboforsikringen. Dersom du ikke har endret folkeregistrert adresse kan de eiendelene du tar med deg til studenthybelen være dekket av dine foreldres innboforsikring, så lenge du er student og har folkeregistrert adresse hos dine foreldre Ta kontakt med foreldrene dine og sjekk vilkår. 
 9. Søk legater. I Legathåndboken og på UNIFOR finner du en god oversikt over hvilke legater du kan søke på.