De fleste studenter lever på en begrenset økonomi, alle som har vært student vet at studiestøtten alene ofte ikke er nok til å dekke faste utgifter som husleie, strøm, telefon og mat.
Den nye situasjonen med økte levekostnader har forståelig nok skapt ytterligere bekymring om de økonomiske utfordringene.
Derfor kan sparetipsene i denne artikkelen være til god hjelp om du merker lommeboken kniper.
Mye å spare med NITOs medlemsfordeler
Deryas 6 tips til en bedre studentøkonomi:
1. Lag budsjett
Å sette opp et budsjett trenger ikke være vanskelig, og er essensielt om du ønsker å få oversikt over økonomien din.
Så hvordan lage et studentbudsjett? Begynn med å skrive ned alle faste utgifter du har hver måned.
Typiske poster er:
- Mobiltelefon
- Strøm
- Internett og TV
- Strømmetjenester
- Treningsbonnement
- Forsikringer
- Månedskort
Sjekk om det kan være penger å spare på disse postene. For eksempel er det ikke sikkert du egentlig trenger alle strømmetjenestene du kanskje har i dag.
Bruk også studentrabatter aktivt. For eksempel har du som student gode rabatter på trening og månedskortet.
Er du NITO-student kan du benytte deg av smarte medlemsfordeler som for eksempel bedre pris og vilkår på forsikringer. Ikke gå glipp av muligheten til å gjøre studenthverdagen litt bedre økonomisk.
Les mer om medlemsfordelene her
Sjekk deretter dine variable utgifter. Dette er utgifter som svinger mer fra måned til måned. Mat er en potensiell stor utgift her, så det lønner seg å vite hvordan du kan spare penger på denne posten.
Noen raske sparetips på mat:
- Planlegg matinnkjøp. Handle inn for en uke av gangen. Ikke gå i butikken på tom mage, og gjør gjerne handleturen når du har ro og tid.
- Ta vare på rester, og ha et bevisst forhold på å bruke i stedet for å kaste det som blir til overs.
- Gå gjennom kjøkkenskap, kjøleskap og frys. Sjekk hvor mange retter du klare å lage av det du allerede har. Erstatt basisvarer som ris, pasta, hermetiserte tomater også videre før du går tom.
- Dropp sukkerholdig drikke slik som brus. Drikk heller vann. Her er det mye å spare. Sunnere er det også.
- Ferdigretter er både dyrt og usunt. Unngå dette. Det er gjerne laget for å spare deg for tid, men koster som regel mye mer. Kjøp frukt i løsvekt fremfor ferdigpakket.
- Frys ned matvarer i god tid før det blir dårlig.
- Bestem deg for en sum du kan bruke på mat og drikke og hold deg til budsjettet.
- «Best før» betyr ikke dårlig etter. Ta en egen sjekk om maten er gått ut på dato eller om den har holdt seg. Lukt på mat, og smak før du eventuelt kaster.
For mange er det relativt enkle grep som kan gi god effekt. Og det er også grep som ikke gjør at du behøver å droppe å spise sunt og variert.
2. Du kan be om betalingsutsettelse
Snakk med utleier hvis du får problemer med husleien. Be om utsettelse av hele eller deler av husleien. Du kan også foreslå en redusert husleiepris.
Klarer du ikke å betale regningene dine i tide, bør du ta kontakt med kreditorene så tidlig som mulig. Forklar situasjonen og be om en betalingsutsettelse.
3. Kjøp brukt
Sjekk sider som Finn.no for å se om det kan være penger å spare noe du trenger.
Gå også gjennom dine egne skuffer og skap. Kanskje du har noe du ikke trenger lenger? Legg dette til salgs på de samme markedsplassene. Inntekten blir kanskje større enn du tror.
Eksempler på ting du kan kjøpe brukt:
- Klær
- TV
- Møbler
- Sykkel, bil, scooter
- Sportsutstyr
- Smykker
- Bøker (eksempelvis pensumbøker)
- Verktøy
Mange gir bort gratis ting på nettet også. Følg med på ulike markedsplasser ved å abonnere på søk der det er mulig. Du kan også spørre familie og venner om de har ting de ikke bruker som du kan få eller låne.
Ved å kjøpe og selge brukt slår du i tillegg et slag for miljøet.
4. Lær bort til andre
Hvis du har en evne eller spesiell kunnskaper andre ønsker å lære? Da kan du gi privatundervisning mot betaling. PS! Gjør du det online, sparer du tid og kostnader.
Eksempler på ting du kan lære bort:
- Musikk - lær andre å spille gitar, piano og så videre
- Matematikk
- Språk
- Design
- Software-programmer
5. Sjekk forsikringene dine
Vi var litt innom dette tidligere, men understreker igjen hvor mye penger det kan være å spare på å se over forsikringene.
Kanskje viser det seg at du er dobbeltforsikret og kanskje kan du droppe innboforsikringen.
Dersom du ikke har endret folkeregistrert adresse kan de eiendelene du tar med deg til studenthybelen være dekket av dine foreldres innboforsikring, så lenge du er student og har folkeregistrert adresse hos dine foreldre.
Hør med foreldrene dine og sjekk vilkårene.
Les mer om NITO Innboforsikring her
6. Søk støtte
Siste tips ut på listen er å søke legater. Millioner av kroner deles ut hvert år, og du som student kan ha muligheter til å søke støtte for ting du ikke nødvendigvis tenker over, som for eksempel:
- Kunst, tegneserier
- Musikk og dans
- Arrangementer (konserter, utstillinger og så videre)
I Legathåndboken og på UNIFOR finner du en god oversikt over hvilke legater du kan søke på.
Bonustips: Bruk medlemsfordelene dine
NITO-studenter har knallgode medlemsfordeler som blant annet gratis kurs og billigere forsikringer. Er du på en ingeniør og teknologiutdanning, men er ikke medlem av NITO?
Alt du trenger å gjøre er å klikke under for å søke om medlemskap.