I Tanzania samlet vinnerne av NITOs innovasjonskonkurranse PET-flasker på stranden og laget filament til å produsere 3D-printede produkter.
Ny førsteplass
NTNU-studentene Stina Valheim og Signe Buhl fra vinnerlaget vant masterkonkurransen Green Challenge i Danmark. Formålet var å sikre at framtidas ingeniører kan integrere aspekter av sosial, økonomisk og miljømessig betydning i arbeidet sitt.
- Det som var mest givende for oss var å få en bekreftelse på at visjonen vår og det vi ønsker å oppnå, også er tydelig for andre, forteller Valheim.
- I denne konkurransen avholdt vi en to minutter lang pitch etterfulgt av utspørring, til fire ulike dommerpaneler, som bestod av representanter fra bedrifter, politikere og universitetet.
Laget tok gledelig imot premien på 42.000 kroner til å videreutvikle løsningen deres.
Løsningen ble bevist av forskere
Sandra Kyrkjebø og lagmedlemmene hennes tok ideen et skritt videre og kan juble etter at forskere på universitetet i Texas beviste at løsningen deres fungerer i praksis.
- Vi kom fram til en løsning på biologisk nedbryting av plast i en biore. Flere typer plast som bidrar til å forurense naturen i dag har høye smeltepunkt og er derfor svært energikrevende å resirkulere. For eksempel PET-plast, som utgjør 60 prosent av plasten på Mbongoland beach i Tanzania, forteller Kyrkjebø.
Et gjennombrudd i forskningsfeltet nå i ettertid viser at løsningen kunne fungert i praksis. Både bakterier og larver har vist seg å klare å effektivt bryte ned ulike typer plast som før var energikrevende å håndtere.
- Her ligger det et stort potensial til å redusere miljøgifter, og løsningen vår kan bidra til mer rent drikkevann og biodiversitet, sier Kyrkjebø.
På UT News kan du lese mer om hva forskerne fant ut.