Mandag 15. april klokken 13 gikk startskuddet for årets lønnsoppgjør for NITOs medlemmer i kommuner og fylkeskommuner over hele landet utenom Oslo, som er et eget tariffområde. Her møter NITO sammen med Akademikerne i forhandlinger med KS om innholdet i hovedtariffavtalen og den økonomiske rammen for medlemmer i undervisningsstillinger, altså de som forhandles etter avtalens kapittel fire. 

Vi kan ikke referere det som skjer i selve forhandlingene, men oppdaterer denne saken så fort det er noe nytt å melde.

Reallønnsvekst er nødvendig for å løse kommunens oppgaver

Gro2.jpg
Gro Gaarder, leder av NITO Kommune.

- Vi krever reallønnsvekst for våre medlemmer. Lønnsgapet til privat sektor kan ikke fortsette å øke, sier Gro Gaarder (bildet), leder av NITO Kommune.

- Folk forventer rent vann i springen, brannberedskap og raske og gode svar på sin byggesøknad. Kommunene har imidlertid problemer med å rekruttere og beholde den kompetansen de trenger for å levere tjenestene de skal til innbyggerne sine. Reallønnsvekst er helt nødvendig for å løse dette, sier Gaarder.

Den økonomiske rammen som avtales i de sentrale forhandlingene gjelder primært NITOs medlemmer i undervisningsstillinger.

- Vi ønsker en systemendring hvor også lærerne våre får forhandlet sin lønn lokalt. Det blir viktig for oss i årets forhandlinger at det settes av en stor lokal pott her. På den måten kan partene lokalt målrette lønnsmidlene på en måte som løser utfordringene de har, som resten av arbeidslivet, sier Gaarder.

Reisetid, militærøvelser og beredskapsvakt

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør hvor partene ikke bare forhandler om lønn, men også om andre rettigheter. 

Reising er en del av jobben for mange ingeniører i kommunal sektor, ikke minst de som jobber med samferdsel i fylkeskommunene. Avklaring på at reisetid er arbeidstid blir derfor et viktig spørsmål inn i årets lønnsoppgjør. Det er også fremmet krav om endringer i kompensasjon når du deltar på militærøvelser og knyttet til beredskapsvakt.

- I dag kompenseres deltakelse på militærøvelser og lignende forskjellig ut fra om du har forsørgeransvar eller ikke. Dette mener NITO er en utdatert bestemmelse, så vi har krevd lik kompensasjon uavhengig av forsørgeransvar, sier Gaarder.

- Mange av våre medlemmer i kommunene deltar i ulike ordninger med beredskapsvakt, for eksempel knyttet til brannvern, vann og avløp og IT-systemer. Tillegg i lønn knyttet til beredskapsvakt er i dag ikke med i pensjonsgrunnlaget, og sånn kan vi ikke ha det. Derfor har vi fremmet krav om at slike tillegg skal være pensjonsgivende.

- Vi vil også bruke hovedoppgjøret til å få endret på vilkårene for innplassering i lærernes stillingskoder. Kodene må tilpasses det formelle kompetansenivået, sier Gaarder.

Forhandler fram til 1. mai

Forhandlingene mellom partene går nå fram til midnatt 30. april. Blir ikke partene enige da, går saken videre til mekling hos Riksmekleren. Der vil i så fall fristen for å finne en løsning være midnatt 23. mai. Klarer heller ikke riksmekleren å hjelpe partene å finne en løsning i årets hovedoppgjør, kan det bli streik fra 24. mai.

Følg saker om lønnsoppgjøret KS

Oslo kommune startet 22. april

Oslo kommune er et eget tariffområde, og de har derfor egne forhandlinger. Her startet forhandlingene i årets hovedoppgjør 22. april. Også her er fristen for å bli enige natt til 1. mai.

Julius Okkenhaug, Akademikerne- Vi krever reallønnsvekst for våre medlemmer i Oslo kommune. Kunnskap, innsats og ansvar må anerkjennes med konkurransedyktig lønn, sier forhandlingsleder for Akademikerne i Oslo kommune Julius Okkenhaug (bildet).

Oslo har som eneste kommune i landet et gammeldags og sentralisert system, som NITO og Akademikerne krever at moderniseres. I resten av landets kommuner, staten og i sykehusene har våre medlemmer lokale, kollektive forhandlinger.

- Oslo kommune har et antikvarisk lønnssystem. Det er på tide at det endres til et lønnssystem som er bedre egnet til å rekruttere og beholde folk med kompetanse som man er helt avhengig av, og som belønner kunnskap, innsats og ansvar, sier Okkenhaug.

Følg lønnsoppgjøret i Oslo kommune