Dermed er det klart at det ble brudd i forhandlingene om hovedtariffavtalen og at partene må ha bistand av Riksmekleren.

Lønnsoppgjøret i statlig sektor startet mandag 22. april. NITO og Akademikerne gikk inn i oppgjøret med krav om reallønnsvekst for medlemmene og å beholde egen avtalemodell. Akademikerne er den største hovedsammenslutningen i staten og forhandler på vegne av nærmere 43.000 høyt utdannede.

Absolutt krav om å beholde egen avtalemodell

Statens personaldirektør, Gisle Norheim, varslet under åpningen av oppgjøret at staten kun ville tilby likelydende hovedtariffavtaler til alle de fire hovedsammenslutningene.

Kristan Botnen, på talerstolen
Kristian Botnen, leder av NITO Stat, er ikke imponert over statens tilbud.

- Vi kan ikke akseptere statens tilbud om en tariffavtale som er så langt unna den vi har i dag, en modell både vi og arbeidsgivere i staten har vært godt fornøyd med, sier Kristian Botnen (bildet), leder av NITO Stat.

I dag er det to avtalemodeller i staten. Akademikerne og Unio har en avtalemodell, YS og LO en annen. Avtalemodellen NITO og Akademikerne har i dag sikrer at alle lønnsmidlene fordeles ute i virksomhetene gjennom lokale, kollektive forhandlinger.

Både Botnen og Nordli har tidligere uttalt at det blir streik hvis Akademikerne ikke får beholde egen avtale.

- Statens forslag til avtalemodell vil ikke løse de utfordringene statlige virksomheter har med å beholde og rekruttere arbeidstakerne de trenger, sier Nordli.

Hun beskriver forhandlingene som fastlåste.

- Overordnet står partene langt fra hverandre og vi har så langt ikke nærmet oss en løsning, derfor ble det brudd i dag. Nå trenger vi bistand fra Riksmekleren, avslutter hun.

Fristen for å komme til enighet i meklingen er 23. mai kl. 24.00.