image26a7g.png
Marius og Amalie ønsket et felles mellomnavn da de giftet seg i 2021.

I 2015 møttes de to elektrikerlærlingene Amalie og Marius ved smelteverket i Lillesand. Det slo gnister mellom dem.

- Da vi skulle gifte oss i 2021, ønsket vi et felles mellomnavn som representerte bakgrunnen vår, og dermed falt valget på Ampere, forteller Amalie.

De var innom mange elektriske begreper. Selv hadde hun litt lyst til å hete Strøm, men kjæresten hennes hadde en kollega med det navnet.

Derfor foreslo han Ampere.

Trodde ikke navnet skulle bli godkjent

- Jeg tenkte på det. Etter hvert var jeg med på det. Mine initialer var uansett trippel A, siden jeg het Aanonsen til etternavn før.

De hadde egentlig liten tro på at det nye navnet skulle bli godkjent.

- Etter å ha ventet noen uker i spenning på manuell behandling av søknaden, ble navnet faktisk godkjent! Det tok kanskje 3-4 uker. Da vi ringte og purret på dem, ble navnet godkjent dagen etterpå, forteller hun.

Nå er det fulle navnet hennes Amalie Ampere Andreassen.

- Så vidt jeg vet er vi de eneste i Norge som heter Ampere, og det er veldig gøy.

Og ifølge navnesøk hos Statistisk sentralbyrå, er det færre en fire personer med dette navnet.

193A1687 Amalie.jpg
Amalie jobber som ingeniør i Glitre Nett i Arendal.

- Folk synes det er gøy

- Hvilke reaksjoner får du på navnet?

- Ingen negative. Folk blir veldig overrasket. De synes bare det er gøy. Jeg merker det når jeg skal si navnet mitt i butikker. Noen reagerer på det, og synes det er morsomt.

Hun fortsetter:

- Jeg handlet på Clas Ohlson, og han som jobbet der synes det var et kult navn. Han spurte om jeg hadde hatt mellomnavnet siden jeg ble født.

Fikk pris for årets navn på jobb

Amalie har fagbrev som elektriker, og er utdannet fagskoleingeniør. Nå jobber 26-åringen fra Lillesand som prosjektingeniør i Glitre Nett i Arendal.

Hun er ansatt i en avdeling som heter Prosjektering og Nettinformasjonssystemer. Hun forteller at hun har veldig varierte arbeidsoppgaver:

 - Jeg sitter med noe som heter datakvalitet, der jeg håndterer feilmeldinger og retter opp i kartet vårt. Og så har jeg ansvar for å svare på reguleringsplaner, på vegne av nettselskapet. Hvis en kommune i Agder vil regulere til boligformål, må jeg sjekke om Glitre Nett har ledningsnett i det aktuelle området, som kan komme i konflikt med kommunens reguleringsplan, forklarer hun.

Og det relevante navnet hennes blir selvfølgelig lagt merke til på arbeidsplassen:

- Vi hadde en årlig samling med nettselskapet. I april 2022 var den første gangen jeg var med. Etter det faglige opplegget hadde de laget til en prisutdeling. Årets navn ble meg. Det var vittig, sier hun og ler.

Årets navn2.jpg
Amalie fikk pris for "eksemplarisk valg av mellomnavn" fra arbeidsgiveren sin.

Amalie sier at hun er over gjennomsnittet glad i orden og system.

- Å skrive er noe jeg liker godt, og jeg setter dermed ekstra stor pris på at jeg i jobben min får være med og oppdatere interne styrende dokumenter. I den forbindelse liker jeg å kontrollsjekke lovene og forskriftene jeg siterer til, på Lovdata.

- Glad for at jeg tok sjansen

- Hva er det som er bra med å være ingeniør?

- Jeg liker at jeg kan bruke utdanningen min. Jeg ser det har verdi at jeg har fagbrev.

Hun forteller at det var et litt tilfeldig valg av yrke.

- Før jeg søkte VGS sto det mellom elektro og salg og service. Jeg var på hospitering på begge linjer. Elektro virket hakket mer interessant, så da ble det sånn.

Hun er den første håndverkeren i familien.

- Jeg er glad for at jeg tok sjansen, sier 26-åringen.

Hvorfor er du medlem i NITO?

- Jeg visste ikke så mye om NITO da jeg startet i nettselskapet, for å være helt ærlig. Jeg fikk informasjon fra en kollega, og jeg var litt skeptisk da. Men da vi skulle begynne å bygge hus her i Grimstad, fant jeg ut at det var gunstig med forsikring gjennom Tryg Forsikring. Derfor ble jeg medlem i NITO.