Flått og Jan Einar Vaage listebilde.jpg- Det er økende forekomst av flått. Veldig mange ringer oss for å be om råd når de får utslett fra flåttbitt, forteller Jan Einar Vaage (bildet).

Han er lege og medisinsk fagansvarlig i Tryg Legehjelp. 

Tryg Legehjelp app avlangt.jpg

Tryg Legehjelp for alle NITO-medlemmer

NITO-medlemmer får hjelp av sykepleier og lege over telefon eller video, hver dag hele året, hvis du plutselig skulle trenge det. Tjenesten er kostnadsfri.

Nyhet! Nå finner du også Tryg Legehjelp som app i App Store og Google Play

  • Få råd og veiledning av helsepersonell, samt resepter og henvisning til spesialist når det ikke stilles krav til fysisk konsultasjon.
  • Spar tid og penger ved unødige legebesøk
  • Gjelder for hele familien
  • Er du i utlandet kan Tryg Legehjelp gi deg medisinsk rådgivning og tips om hva du bør gjøre i situasjonen som har oppstått

Aktiver Tryg Legehjelp på tryg.no

Merk at Tryg Legehjelp kun gir resepter og henvisning til spesialist når dette er medisinsk riktig.

Ring 55179009 og kom i direkte kontakt med godt kvalifiserte sykepleiere.

Vaage har flere gode råd til ingeniører og teknologer som ferdes i skog, busker og kratt.

- Det som er viktig å passe på hvis du blir bitt av flått, er at du fjerner flåtten så fort som mulig, enten med fingrene eller pinsett, sier Vaage.

To typer sykdommer du kan få av norsk skogflått:

  1. TBE (hjernebetennelse fra flått) er en sjelden, men alvorlig virussykdom, som ikke kan behandles og derfor må forebygges
  2. Borreliose er en bakteriesykdom som krever behandling med antibiotika

- 98 prosent av de som blir bitt får aldri problemer i det hele tatt, men får du TBE kan den gi alvorlige nevrologiske symptomer, som at du blir svimmel og ustø, forklarer legen. 

Her finner du flåtten

Vaage forteller at flåtten finnes langs kysten av Norge, fra Oslofjorden og opp til Helgeland. Spesielt på øyer, men også enkelte steder i Innlandet trives flåtten.

- Den sprer seg med hjort og liker seg i høyt gress, buskas og kratt. Den finnes ikke i høyden over 1000 meter, men er påvist i alle land i Europa, fra april til november.

- Flåtten oppsøker gjerne steder på kroppen med tynn hud, som lysker, knehas og bak ører. Den kan krype rundt på deg i flere timer før den biter seg fast. Du bør derfor sjekke deg for flått om du har vært ute på steder flåtten trives, oppfordrer Vaage.

- Sjekk også dyrene dine og unger som har lekt i busker og kratt, sier han. 

Dette bør du gjøre når du får flått

- Selve flåtten er en parasitt som er fra 0,1 cm til 2 cm i størrelse. Den kan være vanskelig å få øye på og det kan være vanskelig å kjenne at du blir bitt, fordi den utskiller et stoff som gjør at du ikke kjenner bittet. Får du utslett som er over 5 cm stort anbefaler vi å kontakte lege. 

Både voksne og barn kan vaksinere seg mot skogflått. Dersom du er i områder med mye flått anbefaler Vaage vaksine. Denne vaksinen kan Tryg Legehjelp gi deg resept på. 

- Vi ser også på bilder av stikksted og utslett som du sender oss. Hos oss får du snakke med sykepleier og lege. Antibiotika bør fastlegen din skrive ut, men vi kan gi gode råd. Er du i tvil: Ring oss, oppfordrer Vaage. 

Flåttvettreglene

  1. Fjern flåtten så fort som mulig. I motsetning til borrelia, kan TBE-viruset overføres idet flåtten biter
  2. Bruk sti og vei, og unngå høyt gress, lyng og buskas
  3. Dekk til huden når du ferdes i områder med mye flått
  4. Bruk lyse klær – da blir det enklere å få øye på flåtten
  5. Sjekk deg selv og barna ofte. Flåtten kan krype rundt i flere timer før den biter seg fast. 
  6. Hold den unna. Bruk gjerne flått- eller myggmiddel.
  7. Hold gress i hagen kort – det gir færre flått
  8. Sjekk både deg selv og firbente venner. Flått på dyr kan flytte seg over til deg.
  9. Oppsøk lege hvis du får et rødlig utslett rundt et bittsted, eller andre symptomer etter flåttbitt
  10. TBE (hjernebetennelse fra flått) kan forebygges ved vaksine - snakk med din nærmeste reiseklinikk, lege eller apotek dersom du blir ofte bitt av flått, og ferdes i områder der det er rapportert humane tilfeller av TBE (Agder, Telemark og Vestfold og Viken fylke)

Kilde: https://flattvett.pfizer.no/