Hvorfor valgte du å bli ingeniør?

- Jeg har alltid vært glad i matte og realfag, men også interessert i medisin. Med nanoteknologi får jeg jobbe i krysningspunktet. Oncoinvent jobber med å utvikle nye kreftmedisiner som er basert på radioaktiv alfastråling, så jeg får anvendt ingeniørbakgrunnen på en tverrfaglig måte, forteller Ruth.

Kreftmedisinene som Oncoinvent forsker på og utvikler, skal brukes primært på mikrometastaser i kroppens hulrom, for eksempel spredning i bukhulen fra eggstokkreft.

Det er en krefttype med høy dødelighet. Ruth forteller at det føles ekstra meningsfylt at arbeidet som legges ned kan bidra til å hjelpe folk.

Tar en doktorgrad

- Folk som har fått kreft med spredning til bukhulen har ikke alltid en lys framtid. Så det å kunne være med å potensielt hjelpe folk er noe som motiverer meg hver dag, sier hun.

Ruth bestemte seg for å søke om å ta en så kalt næringsdoktorgrad – hvor hun tar doktorgrad samtidig som hun jobber i en privat bedrift.

- Det beste med jobben min er at jeg både får arbeidserfaring fra en relevant bedrift, samtidig som jeg får ta en doktorgrad. Når jeg forsker i en bedrift, er forskningen direkte rettet mot noe som skal kunne brukes i samfunnet, forteller Ruth.

Får kombinere realfags- og medisininteresse

For Ruth var det muligheten til å kombinere interessen for realfag med en interesse for medisin, som gjorde at hun ble ingeniør. Det er de varierte mulighetene man har, som gjør at hun vil oppfordre andre til å velge ingeniørveien.

- Ingeniører trengs til alt i samfunnet – enten det er til å bygge veier, utvikle datamaskiner eller forske på fremtidens medisiner. Den kompetansen som ingeniører har vil alltid være etterspurt, både nå og i framtida, sier hun.

- Den tekniske kompetansen går inn i så mye forskjellig, og ikke minst så griper den inn i folks liv, legger hun til.

NITO har vært viktig

Ruth ble NITO-medlem da hun begynte å studere på NTNU i 2013. Medlemsskapet har gitt henne flere fordeler, både i studietiden, på vei inn i arbeidslivet, og i den etableringsfasen hun nå er i.

- Jeg har vært med på jobbsøkerkurs i regi av NITO, og fikk bistand av en NITO-advokat da jeg fikk min første arbeidskontrakt. Dessuten er jeg nå i en fase hvor jeg er på jakt etter bolig, og kikker på hvilke medlemsfordeler man kan få med boliglån via Nordeas fordelsprogram.