Høstferien er i gang i store deler av landet, og det betyr mer trafikk på veien. Værskifte med vind og regn i lavlandet og snøfall i fjellet kan vi også forvente. Høstvær og økt trafikk, som følge av skoleferie, gjør at risikoen for ulykker øker.

Her deler Siw Tyldum, hovedtillitsvalgt for NITO i Statens vegvesen, sine sju tips til deg for å gjøre høsttrafikken sikker for alle:

  • Pakk sikkert i bilen

Unngå løse gjenstander i bilen, sikre gjerne all last med stropper. Husk også at den største og tyngste bagasjen skal ligge lavest og lengst framme i bagasjerommet.

  • Ta beltesjekken

Sørg for at alle har beltet  stramt rundt hoftene og over skulderen. Pass på at de større barna ikke sitter med beltet under armen og at de minste sitter i bakovervendt bilstol.

  • Unngå unødvendig høy fart og vær oppmerksom

Tilpass farten etter forholdene og ha minst tre sekunders avstand til bilen foran. Du kan sjekke dette ved å telle ett tusen-og-en, ett tusen-og-to, ett tusen-og-tre. Begynn å telle når bilen foran for eksempel passerer en stolpe. Husk at dersom du må bråbremse i 110 har en normal personbil en stopplengde på 88 meter på tørr vei.

  • Kjør uthvilt og aldri på tom mage

Å bli trøtt og uoppmerksom er noe av det aller farligste som kan skje deg og andre bilister. Blir du trøtt hjelper det å stoppe og sove 15 minutter. Ikke minst: Drikk vann og spis sunt for å holde hodet klart.

  • Bytt på å kjøre

Hvis du reiser sammen med noen, bytt på å kjøre.

  • Følg med på trafikken foran og bak deg

Samhandling og godt samarbeid er viktig. Du skal tilpasse farten og holde avstand, slik at du bidrar til flyt og smidighet i trafikken. De som skal inn på veien må få mulighet til det, skifte felt og så videre. Vær oppmerksom på vikeplikt og fletting.

  • Nyt ferien

Ikke stress. Det er ferie. Ta deg god tid og nyt turen. Slik blir høstferien tryggere for alle.