- NITO var med og startet organisasjonen og har fulgt den opp siden. Deres verdier er våre verdier. De blir viktigere og viktigere for menneskene som trenger hjelp til å få et bedre liv, og verden som trenger hjelp til å få en bedre framtid. Det er en jobb med mening, som appellerer til mennesker som ønsker å bidra til å gjøre en forskjell.

- Gratulerer så mye med tiårsjubileet, sier NITO-president Trond Markussen.

Se videohilsenen fra NITOs president her. (Saken fortsetter under videoen)

Utfører viktig bistandsarbeid

Hovedstyremedlem i Ingeniører uten grenser (IUG) og hovedstyremedlem i NITO, Raymond Haugli, har lenge vært med på reisen til organisasjonen, som siden oppstart har hatt over 100 oppdrag rundt om i verden.

- Jeg synes det viktigste organisasjonen har gjort er å gradvis vokse til å bli en etablert og stabil organisasjon med fokus på ingeniørfaglig kompetanse i bistandsarbeidet, sier han.

Raymond Haugli.jpg
Styremedlem i Ingeniører uten grenser (IUG) og hovedstyremedlem i NITO, Raymond Haugli.

Haugli forteller at første oppdrag var et vannrenseanlegg i sørlige deler av Irak. Det ble utført i 2011, og fungerer fremdeles i beste velgående i dag.

- Siden da har vi hatt 100 oppdrag rundt om i verden, som bidrar til en bedre hverdag for mennesker i sårbare områder. I 2020 startet vi sammen med partnere innovasjonsprosjektet Waste for Warmth, som er støttet av Innovasjon Norge, der vi skal utvikle en metode for å vinterisolere flyktningetelt med et isolasjonsmateriale som framstilles lokalt av resirkulert plastavfall.

Satser på videreutvikling av organisasjonen

- IUG har på sine ti år fått en trygg og god økonomisk base. Fokuset framover blir å videreføre og videreutvikle det gode bistandsarbeidet, sier Haugli.

- Vi ser at vi kan stå litt mer på egne bein der vi selv styrer skuta og der vi tar større ansvar i bistandsarbeidet. I tillegg til at vi samarbeider godt med andre organisasjoner, ser vi at ved å ta mer ansvar, vil vi kunne ta på oss større prosjekter som når ut til flere, sier han.

- Hvor går veien til organisasjonen nå og framover i tida som kommer?

- Litt av erfaringen vi har gjort i felt, er at etter et første oppdrag identifiseres nye behov og vi kommer gjerne tilbake for å videreføre arbeidet. Vi ser det derfor som naturlig å videreutvikle prosjekter med samarbeidsorganisasjoner vi har jobbet med lenge, og være en involvert prosjektpartner. Behovet for ingeniørfaglig bistand er stort og det er nok å ta tak i, avslutter Haugli.

IUG Norge ble etablert 7.februar 2011 med hjelp fra blant annet NITO og Tekna. I dag består organisasjonen av et hovedstyre av valgte frivillige medlemmer, en administrasjon i Oslo, samt et titalls lokalavdelinger rundt om i Norge.