Det skriver leder for Talentsenter i realfag ved Oslo Vitensenter på Norsk Teknisk Museum, Safina de Klerk på hennes Twitter. For etter å stå på barrikadene for morgendagens ingeniører og teknologer, kan hun nå ansette to nye veiledere og mer enn tredoble antall elevplasser til potensielt 600 mot dagens 160.

Bakgrunnen for den enorme utvidelsen er et bidrag på to millioner kroner fra eier av investeringsselskapet Ferd, Johan H. Andresen.

- Det hele startet med en tweet. Ikke lenge etter tvitret Andersen tilbake. Jeg stod midt i middagslagingen og hadde lagt fra meg telefonen. Først da den begynte å vibrere uten stopp sjekket jeg den og så tweeten fra Andresen, sier de Klerk.

Situasjonen beskriver hun som absurd i øyeblikket. Hun brukte noen sekunder på å faktisk forstå hva som stod der.

- Ærlig talt ble jeg ganske så euforisk. Her har jeg og mine kolleger bedt politikere om en slik økning i over tre år, nettopp fordi behovet for tilbudet vi gir er så tydelig i de store søkertallene vi har.

- Å gå fra å ha brukt dagen på å sende ut drøssevis med avslag til å noen timer senere vite at en del av disse avslagene likevel blir elever hos oss i løpet av høsten og vinteren gjorde meg ekstremt glad. Det ble en fabelaktig avslutning på arbeidsuka kan jeg si, forteller de Klerk.

Kommer til å forvandle hverdagen for mange barn og unge

En forskningsartikkel fra UiO tilsier at så mange som en tredjedel av dem som dropper ut av videregående skole kan være evnerike barn. At nå opp mot 600 elever skal få tilbud om plass på Talentsenteret kommer til å forandre hverdagen for mange barn og unge.

- Dette er ressurser som ellers hadde forsvunnet. Sånt taper vi og planeten vår på. Vi har barn i norske klasserom som visner. Derfor der det viktig at både statlige og private er med på å bygge og dyrke den arbeidskraften de har behov for, sier de Klerk og fortsetter:

- De er kanskje morgendagens ingeniører, teknologer, forskere og innovatører. Ved å ikke ta hånd om de og ikke gi den motivasjonsboosten de trenger, risikerer man å ha fantastiske ressurser som bare svinner hen.

Til NITO forteller Kristian Eikre i Ferd at Talentsenteret er et fantastisk tilbud til unge med særlig interesse innenfor realfag. Dessverre er det alt for få elevplasser i dag. Ferd ønsker å bidra til at flere unge får ta del i denne inspirerende læringsarenaen.

En avtale som sikrer forutsigbarhet

Avtalen med Ferd og Andresen er signert og de Klerk er allerede i gang med å se etter dyktige realister som brenner for engasjerende og praktisk realfagsundervisning.

- Det faktum at Ferd og Andresen har lovet oss fem år med støtte gir oss en forutsigbarhet selv Stortinget ikke kan matche. Det gir oss mulighet til å jobbe målrettet med utvidelse og utvikling av nye solide samlinger og undervisningsopplegg. Uten å bekymre oss for hvordan vi skal finansiere drømmen vår om tilpasset opplæring til alle, også de som trenger mer å strekke seg etter, sier hun.

Talentsenteret ønsker nå å utvide til flere sentrale deler av Østlandet og ser på mulighetene for å inngå avtaler med andre kommuner i regionen.

Det gjør at dette kan bli et tilbud tilgjengelig for alle elever, uavhengig av lokasjon eller sosioøkonomisk status. Fra og med januar skal Talentsenteret starte opp med tre ekstra grupper på Teknisk Museum. 

- Noe jeg er spesielt takknemlig for er hvor velvillig Ferd ønsker å dele på kompetansen som bedrifter i deres portefølje har. Her har våre elever mulighet til å møte fageksperter på sine felt og oppleve hvordan det er å jobbe som teknolog og ingeniør, sier de Klerk og fortsetter:

- Vi håper at flere bedrifter ser sitt snitt til å være med å dyrke, forme og motivere morgendagens ingeniører, teknologer og realister. Dette er jo gjengen som skal ta oss gjennom det grønne skiftet og gi Norge nye ben å stå på.