Søndag 13. februar kom dommen for hvem som skulle stikke av med seieren i NITOs innovasjonskonkurranse. I tre uker har åtte lag med NITO-studenter fra hele landet jobbet med å finne teknologiske og innovative løsninger for en resirkuleringscontainer i Tanzania.
To prosjekter blir til ett
Juryleder og visepresident i NITO Kjetil Lein forteller at det ikke har vært en lett prosess å kåre et vinnerlag. Både entreprenørstudentene fra NTNU og ingeniørstudentene fra UiT leverte utmerkede løsninger, slik at en delt seier ble det eneste rettferdige.
Disse NITO-studentene drar til Tanzania
Av de åtte lagene er det altså to lag som gikk helt til topps. Det ene vinnerlaget består av: Stina Valheim (26) og Signe Buhl (25), som går master på NTNUs entreprenørskole. Det andre laget som vant fram med sin løsning, består av Astrid Fossum (23) og Marit Breimo (23), energi, klima og miljø UiT, samt Silje Moe Stangstuen (28), sivilingeniør i romfysikk UiT.
- Vi ble utrolig glade da vi hørte at vi vant konkurransen. Det var deilig å få igjen for strevet og alt arbeidet vi har gjort de siste ukene, forteller Astrid Fossum.
Jubelen var også stor for Stina Valheim og Signe Buhl da vinnerne ble kåret.
- Vi opplevde begge et sus i magen, da vi innså at vårt arbeid som i dag kun finnes på papir, blir en realitet i Tanzania, sier Buhl.
Deltakerne vil i tiden fram til avreise i mars jobbe sammen for å integrere hverandres løsninger til ett felles prosjekt. Derfor presenteres lagenes løsninger hver for seg:
Valheim og Buhl
I Tanzania anses ikke plastavfall som et problem, selv om det flyter rundt på gatene og forurenser. Det medfører store konsekvenser for lokalbefolkningen.
Med vår løsning, skaper vi motivasjon og engasjement blant de lokale for å håndtere og gjenvinne plast som samles fra Tanzanias kystarealer.
Dette har vi gjort gjennom alternative belønningsmetoder og distribusjonskanaler, samt utvikling av tekniske løsninger som kan omdanne plastavfallet til brukbare produkter, det gagner både lokalt og globalt.
Løsningen er utviklet som en mobil enhet, som på sikt kan drives med fornybar energi. Det setter et minimalt klimaavtrykk og gir mulighet for å skalere løsningen til andre i u-land.
Fossum, Breimo og Stangstuen
Vi har hatt i oppgave å utvikle en innovativ, bærekraftig løsning for en resirkuleringscontainer i Tanzania over en periode på tre uker.
Første uke av prosessen brukte vi på å sette oss inn i hva slags forhold de lokale i området rundt tomten containeren står på.
I uke to arbeidet vi med å finne ut hvordan produktene vi produserer i containeren kan være med på å løse disse problemene.
Siden vi ønsker å skape verdi for både lokale, turister og for nettkunder, endte vi opp med en sammensatt løsning. Resirkuleringscontaineren vil ta inn plast fra nærområdet og smelte den om til produkter som bjelker, fliser og filaments til 3D-printing.
Heies videre
NITOs visepresident er imponert over de gode betraktningene alle har gjort seg med tanke på å lage en bærekraftig og sirkulær forretningside.
- Det ble mange og lange diskusjoner i juryen for å komme fram til en vinner. Løsningene ser også langt fram i tid, med tanke på videre utvikling av prosjektet. Det betyr at man har trua, og er villige til å satse, sier Lein, og fortsetter:
- Fem ingeniører og entreprenører skal nå til Tanzania. Men alle deltakerne har de siste ukene lært mye som vil være et fortrinn i livet videre.
- Juryen og jeg er rett og slett imponert over den innsatsen som er lagt ned fra alle lag. Det gir oss trua på at framtida er i de rette ingeniørhendene, sier han.
Dette er juryens begrunnelse for kåring av vinnerne
«Måten lagene har løst oppgaven på når det kommer til grad av innovasjon, teknisk løsning, gjennomførbarhet, forretningsmodell og lokal implementering utmerker seg. De har gjort seg gode refleksjoner, gjort et godt forarbeid og kommet med kreative løsninger som kan bli lønnsomme. Lagene har levert godt ut over det som var forventet og juryen mener prosjektene de to lagene har levert, vil komme lokalbefolkningen i Tanzania til gode nå og i framtida.»