Rolf Kristian Larsen listefoto.jpg

Rolf Kristian Larsen var konferansier på midtnorsk ingeniørkonferanse i september.

I katastrofefilmen Nordsjøen spiller han dataingeniøren Arthur som er operatør av undervannsroboten Eelume. NITO har tatt en prat med han om hvordan han forberedte seg til å spille ingeniør og hva han tenker rundt norske teknologer.

- Noen skuespillere forbereder seg i det vide og breie, men hvis jeg leser hundre bøker om å være dataingeniør får jeg ikke formidlet det ut på kamera. Her handlet det om frykt og uforutsette situasjoner. Det nyttige for meg var å sette meg inn i situasjonene til rollen og fokusere på emosjonalitet og relasjoner mellom karakterer.

- Jeg var ikke særlig god til å kjøre undervannsdrone før filmen, og ble ikke så veldig mye bedre eller smartere av innspillingen.

Prosjektbaserte ingeniøryrker vs. filmprosjekter

- Ser du noen likheter mellom å være prosjektarbeider innenfor ingeniøryrker som jobber på ulike oppdrag og filminnspilling?

- Absolutt. Teamarbeidet som man er nødt til å gjøre er noe av det som jeg synes er mest givende. Man henter inn en gruppe som er spesialister på sitt felt og man er nødt til å ha en ganske bra tverrfaglig forståelse. Det er nok ganske likt.

- Til film henter man inn eksperter som lydfolk, sminke og innspillingsledere som kan sin jobb. Man har 35 til 40 dager på å spille inn filmen. Det er mye forarbeid og mye etterarbeid. Under innspillingen av Nordsjøen hadde vi et helt fantastisk team med dyktige folk som dro i samme retning. Alle ga plass til hverandre og tok hensyn til hverandres fag.

Saken fortsetter under bildet. 

Still_1.jpg
Rolf Kristian Larsen som dataingeniøren Arthur i filmen Nordsjøen. Foto:Fantefilm / Nordisk film

Ut av rampelyset og inn i arbeidslyset

Larsens hovedfokus framover er å skrive manus og jobbe mer i bakkant av film- og sceneproduksjoner. Å være konferansier for NITO gjør han også gjerne igjen.

- Nå utvikler jeg meg videre og skriver dramatikk og filmmanus. Jeg jobber meg stadig mer ut av rampelyset og inn i arbeidslyset. Et mål for meg er å være driftig og gjøre ting selv.

- Jeg vil gjerne være konferansier igjen også. Midtnorsk ingeniørkonferanse var mitt første oppdrag som konferansier og det ga absolutt mersmak. Det var veldig lærerikt.  

- Jeg tror ikke jeg tar ingeniørutdanning med det første, og det tror jeg ingeniører skal være glade for, sier han.

- Vi trenger ingeniørkompetanse og norsk industri

For selv om han ikke selv føler kallet til en ingeniørkarriere har han stor respekt for det medlemmene til NITO utfører i hverdagen.

- At vi har et skyhøyt kompetansenivå på norske ingeniører og teknologer er det ingen tvil om, sier skuespiller Rolf Kristian Larsen. I september var han konferansier på midtnorsk ingeniørkonferanse.

- Konferansen stimulerte til nysgjerrighet og jeg merket at kompetansenivået på norske teknologer er skyhøyt. Vi trenger kompetansen deres og vi trenger norsk industri, sier Larsen.

- Men jeg kan godt tenke meg litt spenstigere politikere som tør å satse mer på nytenking og innovasjon. Hvorfor skal ikke Norge være verdensledende innenfor robotikk under vann for eksempel? Vi bruker mye ressurser på å bygge Bjørvika og nye motorveien, som er flott, men jeg skulle gjerne sett at flere midler gikk inn i nye teknologiske satsningsområder, avslutter Larsen.