Trond Markussen, president i NITO med hendene i kors
Trond Markussen, president i NITO.

Siden 27. oktober har det svenske fagforbundet IF Metall streiket ved svenske Tesla-virksomheter for kravet om tariffavtale. NITO, Norges største fagforening for ingeniører og teknologer, gir full støtte til de streikende.

– Denne streiken viser hvor viktig et sterkt fellesskap og fagorganisering på arbeidsplassen er. Utenlandske selskaper er ikke sterkere eller viktigere enn andre. De svenske arbeiderne i streik står for øyeblikket i front for en viktig kamp. De har NITOs fulle støtte og solidaritet, sier Markussen.

En forsamling NITO-tillitsvalgte som alle holder opp støtteerklæring til de streikende Tesla-arbeiderne
Tillitsvalgte i NITO med støtte til de streikende.

Et anstendig arbeidsliv

NITO-presidenten mener Tesla-sjef Elon Musk sine holdninger så langt ikke tar innover seg det gode samarbeidet mellom arbeidstaker og -giver som finnes i tusenvis av nordiske bedrifter og viktigheten av det anstendige arbeidslivet.

– Elon Musk har åpenbart et feilaktig bilde av den nordiske fagbevegelsens rolle i arbeidslivet og samfunnet. Et anstendig arbeidsliv og en vellykket nordisk modell er det som har skapt vår felles velstand og verdiskaping, sier Markussen.

Utfordrer NHO

NITO utfordrer nå NHO til å ta grep overfor sine utenlandske medlemsbedrifter.

– Ingen er tjent med en streik, i hvert fall ikke om noe så grunnleggende som tariffavtaler og et anstendig arbeidsliv. Vi håper NHO følger med og oppfordrer de til å sette seg ned med sine bedrifter med utenlandske eiere og tilby opplæring i den nordiske modellen, sier Markussen.

Støttebrev til IF Metall fra NITO

Dette brevet er sendt til IF Metalls leder Marie Nilsson fra NITOs president Trond Markussen.

Tusen takk til streikende Tesla-arbeidere og IF Metall!

Den pågående streiken for tariffavtale med Tesla er en kamp for den nordiske modellen. En kamp dere tar på vegne av alle som arbeider for å innfri FNs et bærekraftsmål nummer 8 om anstendig arbeid og økonomisk vekst.

NITO – Norges ingeniør- og teknologorganisasjon vil derfor takke dere for at dere tar denne kampen og fortelle at dere har en kraftig og sterk heiagjeng blant nordiske fagforeninger.

Ingen tvil om at dere har en tøff motstander. Det er vanskelig å se at Musk har noen som helst kompetanse eller kjennskap til nordiske samarbeidsmodeller i arbeidslivet. Dette kan illustreres gjennom at den norske avisen Dagens Næringsliv har valgt å la egne artikler om streiken få overskrifter som «Norden mot Verden – Hvor lenge må svenskene streike før det rabler for Elon Musk?» og «Opp med hodet Elon Musk. Tesla har hatt større utfordringer enn at ansatte vil ha tariffavtale».

Siden det er store innslag av utenlands eierskap i nordiske virksomheter, er det viktig at eierne får innsikt i de nordiske samarbeids og arbeidslivsmodellene, og ikke minst fordelene ved vår måte å samarbeide på. Eierne må få vite at våre modeller fungerer til det beste for både arbeidstakere, samfunn og kapital.

Hvis utenlands eierskap ikke forstår dette uten at nordiske fagforeninger må sette makt bak krava, er det negativt for alle parter, men det viser at kampen dere nå fører er nødvendig for å bevare og videreutvikle en samarbeidsmodell som fungerer!

Streiken IF Metall nå kjemper er en kamp som kan få stor betydning langt utenfor Sveriges grenser. Dere står i front for en kamp for den nordiske modellen, dere har en stor heiagjeng i NITO og vår respekt, støtte, og solidaritet!

Med vennlig hilsen

Trond Markussen 
President

Les også:

Verdien av en tariffavtale

– Flere verktøy i verktøykassen (E24.no)

Mener NHO må lære bort (E24.no)