2.png
Kjetil Lein.

Til helga er det meldt kulderekorder på Sør- og Østlandet. I Oslo kan det bli ned mot 27 minusgrader, ifølge Meteorologisk institutt.

- Det er ingen grunn til å spare på strømmen i sprengkulda, heller ikke vannforbruket.

Det sier Kjetil Lein, som er visepresident i NITO.

- Blir kostbart

Han kommer med noen tips til deg som vil unngå skader, som kan koste både deg og forsikringsselskapet dyrt.

- Det er kostbart å ha en rørlegger på besøk. I beste fall er det bare å tine rørene, i verste fall sprekker rørene og du får vannskader i huset i tillegg. Det kan skape ganske omfattende skader og koste deg dyrt, forteller han.

Nå er det ikke noe grunn til å spare på hverken varme eller vann.

- Kulda slår ofte inn etter at det har vært på det kaldeste og temperaturen begynner å gå ned igjen. Så ikke slå av alarmberedskapen før kulda har gått ordentlig ned.

Slik unngår du skader

Her er hans tips til å unngå skader i hjemmet ditt:

  • Ikke still ned temperaturen hvis du skal reise bort.
  • Det må være plussgrader i alle rom hvor det er vannledninger.
  • Det kan være lurt å åpne skapdører under vasker og skap langs yttervegger for å tillate varmluftssirkulasjon.
  • Vannrør må isoleres for å frostsikre rørene. Dersom det ikke er sirkulasjon i vannrørene, vil god isolasjon bidra til å forsinke tiden det tar før vannet fryser. Man må kle på rørene for å holde kulda ute. Har man tidligere opplevd at vannet fryser, må det isoleres ytterligere evt. tilføre varme på rørene, som varmekabel, eller annen frostsikring som varmeovn eller annen varmekilde.
  • Stillestående vann fryser lettest, og varmtvannet er vanligvis mindre hyppig i bruk enn kaldtvannet. Det betyr at varmtvannet kan stå stille i rørene over lengre perioder og deretter fryser lettere når temperaturen synker. For å få sirkulasjon i vannrørene, kan man la vannet dryppe fra kranene, spesielt om natten eller når temperaturen er lav. En jevn, liten strøm av vann kan bidra til å forhindre frysing. Dette gjelder spesielt for vannrør som er utsatt for ekstreme kuldegrader.

- Bortsett fra å isolere ytterligere, er ingen av disse tipsene spesielt miljøvennlige, men med den kulda som er i vente, har vi ikke andre valg enn å ty til disse tiltakene. Det er tross alt bedre enn å få rørleggeren på besøk til tusenvis av kroner, legger Lein til.