- For meg betyr NITO hjelp med lønnsforhandlinger, relevante kurs, juridisk bistand og ellers mange gode medlemsfordeler innen bank og forsikring. Det alene gjør det vel verdt å være medlem i NITO. Jeg ser på det å være fagorganisert som en sikkerhet i jobbhverdagen, det å ha noen i ryggen dersom noe skulle skje. Bruker man alle fordelene man får som medlem, er det mye for pengene, forteller Rubinstein.
Prosjektingeniøren medgir at det er noen år siden hun var ferdig utdannet som maskiningeniør ved Høgskolen i Østfold, men påpeker at flere unge bør få med seg nytten ved å være organisert.
- Som ny i arbeidslivet kan overgangen fra studietida til første fulltidsjobb kan være stor. Du skal lære mye nytt, bli kjent med mange nye kolleger, en helt ny kultur og i tillegg gjøre en god jobb. Men det er også viktig at du kjenner dine rettigheter på arbeidsplassen.
- NITOs unike medlemsfordeler kommer godt med i arbeidslivet. Bruk fordelene for alt det er verdt, oppfordrer Rubinstein.
Framtida trenger flere ingeniører
Norge trenger flere ingeniører og teknologer som skal være med på å forme den teknologiske utviklingen vi står midt oppi. Historisk har ingeniøryrket gitt både trygge og spennende jobbmuligheter og gjør det fortsatt.
Rubinstein forteller at hun fattet interessen for realfag på videregående. Valget for videre studier ble derfor lett. Hun mener det ligger noe spennende i det å forstå hvordan ting er bygget opp og henger sammen.
- Fra dag en på maskiningeniørlinja visste jeg at jeg hadde valgt rett. Det høres ut som en klisje, men hverdagen til en ingeniør er så variert. Som prosjektingeniør for Styvehavn jobber vi med mange spennende oppdrag innen blant annet sjøbunnskartlegging og andre undervannstjenester.
- Vi jobber med alt fra båtforeninger og bryggeeiere til store havneeiere, rådgivende ingeniører, entreprenører, kraftselskaper, kommuner og landsdekkende offentlige foretak. Få dager er like når man jobber med både feltarbeid på sjøen for å samle inn data med multistråle-ekkolodd og etterprosessering i ulike programmer for å lage kart og modeller for så varierte kunder. Læringskurven er bratt, men det er utrolig gøy, utroper hun.
- Det er heller ikke sånn at det er én «ingeniørtype» der ute. Yrket passer for mange forskjellige folk. Vi trenger alt fra de kreative til de analytiske og systematiske menneskene. Ikke minst trenger vi flere jenter med på laget. Det er ingeniørene som bidrar til endringer i samfunnet med innovasjon og effektivisering. Bli med på reisen, avslutter hun.