jonas fostås bråthen listefoto.jpg

- Husk at du har arbeidserfaring, selv om du er nyutdannet, sa rådgiverne i NITO. Det gjorde at jeg torde å si nei til jobbtilbud som ikke var gode nok, forteller elektroingeniør Jonas Fostås Bråthen.

Han har gått y-veien med fagbrev som elektriker, og takket ja til jobb hos Batteriretur i Sandefjord i mai. De resirkulerer elbil-batterier, som ledende aktør i Europa. Fagområdet er helt nytt og Bråthen kan utvikle seg videre innenfor noe han virkelig brenner for.

- Før jeg begynte her fikk jeg mange jobbtilbud hvor lønnsnivået var satt til å være for en som er nyutdannet. Men jeg har flere års erfaring fra arbeidslivet og ansienniteten min måtte derfor inn i jobbtilbudet.

- NITO ga meg fakta om hvor lønna bør ligge. Det er selvfølgelig viktig å trives i jobben, men du skal også vite hva du er verdt. I forbindelse med lønnsforhandlinger og arbeidskontrakt har NITO gitt meg selvtillit og is i magen.

- Etter flere runder med jobbtilbud takket jeg til slutt ja til Batteriretur hvor jeg trives godt. Jeg er veldig glad for at NITO kvalitetssjekket kontrakten min og ga meg gode råd og slik bidro til at jeg fikk en arbeidskontrakt jeg er godt fornøyd med.

Motivasjon til å nå mål

I flere år har Bråthen vært leder for NITO Studentene i Porsgrunn og vært i sentralstyret.

- I studietiden ga NITO meg en solid intro til hva organisasjonslivet går ut på. Å være fagorganisert gjør meg trygg på hva som er rett og galt. Jeg har fått motivasjon til å nå målene mine og bygd nettverk både profesjonelt og sosialt.

I studietiden tok Bråthen fagkurs gjennom NITO i excel og programmering. De tok for seg flere sett med tidligere eksamensoppgaver, med fokus på å disponere tiden på eksamen riktig.

- Kursene var veldig bra og lærte meg å bruke minst mulig tid på eksamen, slik at jeg rakk alle oppgavene i tide. Disse krasjkursene gjorde meg mer bekymringsfri i studietiden.

En myk overgang til arbeidslivet

Til neste år blir Bråthen ordinært NITO-medlem, som vanlig arbeidstaker.

- NITO har et utrolig lukrativt tilbud i overgangen mellom studier og arbeidsliv. Året man har eksamen er medlemskapet gratis. Som arbeidstaker betaler man bare 25 prosent av kontingenten det første året, 50 prosent det andre året og 75 prosent det tredje året. NITO er den eneste fagorganisasjonen jeg kjenner til som har denne ordningen. Det er gull verdt.

Les også: 

Alt om lønn og arbeidsliv (A-Å)

Ta grep om din karriere: Vi hjelper deg på veien til ny jobb