Det burde ikke være en overraskelse at Black Friday er en av de mest lukrative dagene i året for kriminelle på nett. E-poster med falske lenker (phishing), falske nettsteder og ubeskyttet innsending av personlig informasjon, er noen av risikoene du bør være oppmerksom på.

- Black Friday er den perfekte muligheten for svindlere som regner med at folk er ukritiske mens de leter etter et kupp. Som kunde bør du være forsiktig når en avtale ser for god ut til å være sann, sier leder for NITOs ekspertutvalg for IT og digitalisering, Per Øyvind Hodøl (bildet).

Hodøl.jpg

Fem råd mot hackerangrep på Black friday

  1. Hold PC-en og telefonen oppdatert. Ikke bruk utdaterte programmer og apper. Sørg for å installere sikkerhetsoppdateringer raskt. Det er et kappløp med tiden for å unngå at hackere utnytter sikkerhetshull i programvaren, som nettleseren din. Utdatert programvare er verst stilt, fordi den ikke lenger mottar sikkerhetsoppdateringer.
  2. Bruk en passord-app som lager sterke og unike passord for hver nettside. Dette kalles en password manager.
  3. Vær kritisk til e-poster og SMS-er med tilbud og lenker. Noen av dem er kanskje ikke legitime og er kun ute etter å få tak i dine sensitive passord, kortnumre og personlige informasjon. Da kan du fort bli svindlet og kontoen tømt.
  4. Skriv inn navnet på nettstedet manuelt i stedet for å klikke på linken. Det er en sunn vane som koster så lite, og det kan spare deg for både hacking, virus og ekkel phishing-svindel som prøver å lure deg til å skrive inn påloggingsdetaljene dine på et falskt nettsted.
  5. Legg inn mobilnummeret ditt i brukerprofilen på viktige nettsider. Dette gjør at du raskt kan gjenopprette kontoen dersom den skulle bli hacket.

- Dette er særlig viktig på sosiale medier og nettsider som betyr mye for deg. Det finnes flere måter å gjenopprette en brukerkonto, men engangskode via SMS er den raskeste og enkleste måten å bevise at du er den rettmessige eieren av kontoen. For å sende deg en sikkerhetskode på SMS, trenger nettsiden telefonnummeret ditt, forklarer Hodøl.

Unngå ID-tyveri – ha forsikring som også dekker ID-tyveri

NITO er også oppmerksom på problematikken rundt ID-tyveri. Din ID har stor verdi. Kommer den på avveie kan det gjøre stor skade. Det finnes forsikringer som tar høyde for dette. For eksempel inkluderer NITO Innboforsikring en forsikring mot ID-tyveri.

Kjøp NITO Innboforsikring 

Test deg selv om ID-tyveri 

NorSIS gir gode tips om nettvett, sikkerhet og misbruk av personopplysninger.