Uavhengig av om du har jobbet målrettet mot en lederdrøm som endelig har gått i oppfyllelse eller om lederjobben kom brått på deg, er det masse nytt å sette seg inn i og det venter en ny arbeidshverdag.

Det er mange velmente råd der ute; i podkaster, artikler og fra kollegaer i lunsjen. Alt fra hvilken lederstil som er best, til viktigheten av å være ydmyk og sette mål. Selv om (de fleste) rådene er gode, kan det være vanskelig å vite hvor man skal begynne. 

NITO gir deg tre praktiske tips du kan starte med:

  1. Forventningsavklaring med din egen leder

Kall inn til et møte med din nærmeste leder og spør om hvilke forventninger lederen har til deg. Hvilke resultater og forbedringer forventes eksempelvis de første seks månedene eller det første året? Er det arbeidsmiljøet som trengs å ta tak i først eller er det utvikling av spesifikke produkter eller tjenester? Avtal gjerne et nytt møte i kalenderen allerede nå hvor dere tar en status på hvordan du og teamet/avdelingen din ligger an i forhold til forventningene dere diskuterte.

  1. Gjennomfør samtaler med dine ansatte

Dine ansatte er mest sannsynlig spent på den første tiden med ny leder. Dra nytte av denne perioden og kalle de ansatte inn til et møte hvor de får anledning til å fortelle om hvem de er (også utenfor jobb), og hva de mener er det viktigste at du prioriterer først i avdelingen/teamet. Hva haster å få gjort noe med og hva er utviklingsprosjekter man kan planlegge for senere?

  1. Innvester tidlig i din egen lederkompetanse

Du har fått lederjobben fordi du blir ansett som kompetent og dyktig nok til jobben, ikke glem det. Samtidig er det ikke slik at det forventes at du skal kunne alt første dag. Det tar tid å utvikle seg i lederjobben, som med det meste annet. Det viktigste er at du har lyst til å være en god leder og jobbe målrettet med å lykkes gjennom dine ansatte.

Det er smart å tidlig investere i din egen lederkompetanse, slik at du får med deg gode verktøy fra starten av og slipper unna typiske fallgruver. NITO har flere kurs som kan være aktuelle for deg:

Fullstendig oversikt over kurs finner du i vår kursportefølje.