Kretsløpøkonomi – har vi ikke holdt på med det siden vi puttet den første glassflaska inn i en Tomra panteautomat? Er det et nytt og moderne «hjul» vi skal snakke om?

Vi blir stadig utfordret om at ressursene brukes hurtigere enn hva natur og samfunn har godt av. Hvert år mister vi to prosent av verdens dyreliv. – Men hva har det egentlig med din arbeidsplass å gjøre?

Trond Markussen beige vegg utsnitt.JPG- Teknologene og ingeniørene har nøklene som skal til for å gjøre norsk økonomi mer sirkulær. Men kanskje er vi ikke helt klar over mulighetene som ligger i dette, eller vi forstår ikke helt hva som ligger i begrepet. Det sier Trond Markussen (bildet), president i NITO.

Han er glad for at stadig flere ingeniører ønsker å lære mer om sirkulær økonomi og mulighetene som ligger i det.

Mange NITO-medlemmer har meldt seg på de tre kursmodulene om denne formen for økonomi som NITO arrangerer i slutten av april.

Påmelding og mer informasjon

Sirkulær økonomi er et prinsipp for økonomisk virksomhet som har som mål at ressursene forblir i økonomien lengst mulig. I en sirkulær økonomi utnytter vi naturressurser og produkter effektivt og så lenge som mulig, i et kretsløp, slik at minst mulig ressurser går tapt.

Vil være en øyeåpner

- Et presset næringsliv vil alltid søke å optimalisere fortjenesten sin, så hvorfor lønner det seg ikke mer å gjenbruke? Det er et betimelig spørsmål å stille og som vil bli diskutert på disse kursene, sier Markussen.

Han tror at kursene vil være en øyeåpner for deltakerne.

- Det er flere muligheter i dette enn hva de fleste av oss er klar over, sier han.

Regjeringen snakker om begrepene gjenbruk og ombruk: «En sirkulær økonomi er et prinsipp for økonomisk virksomhet for å opprettholde verdien av produkter, materialer og ressurser så lenge som mulig ved å utnytte og gjenbruke ressursene mer effektivt.»

Få konkrete verktøy

Alexsander F Christiansen kuttet.JPGAlexander F. Christiansen (bilde) fra Circular Norway vil snakke helt konkret om sirkulær økonomi gjennom tre formiddager i april.

Christiansen vil vise konkrete verktøy, strategier og eksempler for å skape mer sirkulær kompetanse og konkurransekraft.

- Ingeniøren står ofte sentralt i samfunnsutviklingen. Så også når vi snakker om sirkulær økonomi, sier Markussen.

- Endringer krever kreativitet og ingeniørkunnskap, så da er det vel helt naturlig at du er med å finner de gode forretningsmessige løsningene?

Påmelding og mer informasjon

Mer om miljø og det grønne skiftet – kanskje også dette er relevant for deg:

Ingeniørene er sentral i omstillingen av samfunnet. Jobber du i petroleumsindustrien og lurer på hva som skal skje med deg i lavutslippssamfunnet, eller er du opptatt av temaer innen det grønne skiftet? NITO inviterer til dialog som skal bidra til gode løsninger for framtidas Norge. Gjennom våren og høsten arrangeres fire dialogmøter:

Hva med meg i det grønne skiftet? Bli med og diskuter med dine ingeniørkolleger