Student

Sov ut rusen først, spis pizza etterpå

Hvor lang tid tar det å starte en brann hvis pizzastekingen går galt? Trond Mikal og Nils har testet dette i et eksperiment.

Studenter har ofte lite plass på kjøkkenet. Det trenger ikke nødvendigvis å være rotete, men du kan ha mye kjøkkenutstyr i forhold til benkeplass. Derfor hender det at kjøkkenutstyr, tallerkener og andre ting blir plassert oppå kokeplaten. 

Skrekkscenario etter en tur på byen

Se for deg dette scenario: Du har vært ute på fest og kommer hjem sent. Sulten gnager, og du setter i gang å lage en pizza. I mangel på plass på kjøkkenbenken, legger du en pizzaeske oppå komfyren. Så setter du deg i sofaen for å vente på at ovnen blir varm. Du blir mer og mer trøtt og plutselig sovner du. Det viser seg at det var kokeplaten du skrudde på og ikke ovnen. Hva skjer med pizzaesken?

Trond Mikal og Nils testet dette på brannlabben. Begge studerer til å bli branningeniør på Høgskolen på Vestlandet. De plasserte en pizzaeske oppå en kokeplate og skrudde på varmen. Dette skjedde: 

  • Etter 3 minutter ble det røykutvikling
  • Etter 8 minutter antente pizzaesken
  • Varmeutviklingen var såpass stor at kokeplaten ble ødelagt og måtte hives 

Gassen som blir produsert i en forbrenning av for eksempel en pizzaeske er svært giftig å puste inn. Dersom brannen får mulighet til å spre seg uten at du blir varslet, og andre stoffer involveres får du et tykkere og tykkere røyklag. Til slutt får du ikke til å puste i røyklaget uten å svime av. 

Tips for å unngå brann

  • Vær våken og tilstede når du lager mat, feil bruk av kjøkkenutstyr medfører brannrisiko

  • Eller spis en brødskive når du kommer hjem

  • Lag heller pizza før du går ut, og sett den i kjøleskapet til du kommer hjem igjen

  • Test at du har en fungerende røykvarsler, som kan vekke deg hvis det oppstår brann

Hvem er de?

Trond Mikal Lohne

Han har stor interesse for brannsikkerhet. Han lot seg inspirere til å bli branningeniør etter å ha sett Andres bli grillet levende i «Med livet som innsats»-serien som gikk på NRK. Det faktumet av vann kan forhindre at huden blir brent synes han er svært spennende. 

- Det mest spennende med utdanningen er å lære om hvilke tiltak som gjør det mulig å forhindre katastrofebranner. Vi får en god forståelse for hvordan branner utvikler seg over tid. Og hvordan man kan begrense konsekvensene av flammer, røyk og høy varme, forteller han. 

Nils Kristian Lyshaug

Han har lang erfaring med branntekniske installasjoner gjennom å ha jobbet som elektriker. Han jobbet tidligere med å montere blant annet brannalarmanlegg, nødlys, dørstyring, ventilasjonsstyring og heisstyring. Han har mye fokus på brannsikkerhet både i sin egen bolig, og i industrien. 

- Jeg har alltid vært fasinert over teknologien jeg har jobbet med. Denne erfaringen gjorde at jeg valgte å starte på en bachelorgrad i brannsikkerhet, sier han. 

Del på Facebook LinkedIn Instagram