Flere eksperter hevder at det dessverre er lite annet vanlige folk kan gjøre enn å bruke sterke passord og håpe på at produktene og dataprogrammene de bruker er sikre.

- Med stadig nye hackerangrep skriver mediene ofte om råd for at folk flest skal sikre seg mot hackerangrep. Det er viktig med slike råd, men det fungerer dessverre bare et stykke på veien, sier Per Øyvind Hodøl, nestleder i NITOs IKT-utvalg.

Tingenes internett

- Svaret er at det må bygges teknisk sikre produkter, som folk uten for mye tekniske kunnskaper kan benytte. Det blir svært viktig når hele hjemmet vårt blir tilkoblet gjennom tingenes internett.

- Mange av produktene vi omgir oss med er allerede knyttet mot nettet. Utviklingen viser at klær og enda flere av produktene vi bruker i hverdagen vil være på nett, forklarer Hodøl (bildet).

hodøl portrett.jpg

Dette bør du tenke på når du har hjemmekontor

Dersom du er i en situasjon som krever hjemmekontor, påpeker Hodøl at arbeidsgiver bør legge til rette for at dette skal skje på en sikker og forskriftsmessig måte.

Men du som arbeidstaker må også ta dine forholdsregler.

- Ha jobbens sikkerhetsprosedyrer i bakhodet. Selv om det er gitt: Jobber du med sensitiv informasjon, bør du ikke diskutere dette med tanke på at naboer eller andre kan overhøre dette.

- Vis også som alltid varsomhet med åpning av eposter og klikking på eventuelle lenker eller vedlegg i disse, sier Hodøl.

IKT-sikkerhet som del av produktutviklingen

- Utfordringen er altså at det er produktene som ikke er sikre nok. Sikkerhetsaspektet kan ikke komme etter at produktet er lansert, det må være med som en viktig del av produktutviklingen. Det betyr blant annet at utviklerne av programvaren må ha "sikker koding"-kompetanse.

- Privatpersoner, du og jeg, kjøper billig teknologi som stort sett ikke har innebygd ordentlig sikkerhet. Jeg jobber mest med teknologier som bedrifter bruker, og selv der er det alt for lite sikkerhet, sier Hodøl.

- Men det er selvfølgelig noe hver enkelt av oss kan gjøre. Det er viktig at vi er bevisst på problematikken og at vi er bevisste brukere av produktene. Det betyr blant annet:

Tre råd mot hackerangrep

  1. Hold PC-en oppdatert: Ikke bruk utdatert programvare (for eksempel Office 2010), og sørg for å installere alle sikkerhetsoppdateringer raskt. Det er et kappløp med tiden for å unngå at hackere utnytter sikkerhetshull i programvaren. Utdatert programvare er verst stilt, fordi den ikke lenger mottar sikkerhetsoppdateringer.

  2. Bruk sterke passord på trådløsnettet ditt og på Facebook og alle andre steder der du logger deg inn. Bruk tofaktor der det støttes.

  3. Ikke koble usikre apparater til Internett. Mange produkter mottar ikke oppdateringer etter at de har forlatt butikkhyllene, og da er det bare et tidsspørsmål før de blir kompromittert hvis de benyttes på nettet. Dette gjelder spesielt TV-er. I stedet for å koble selve TV-en på nett, kan du kjøpe en Chromecast eller Apple TV og koble denne på nett i stedet. Da unngår du at hackere kan benytte TV-en til å overvåke stua eller soverommet hvor den står.

Unngå ID-tyveri – ha forsikring som også dekker ID-tyveri

NITO er også oppmerksom på problematikken rundt ID-tyveri. Din ID har stor verdi. Kommer den på avveie kan det gjøre stor skade. Det finnes forsikringer som tar høyde for dette. For eksempel inkluderer NITO Innboforsikring en forsikring mot ID-tyveri.

Kjøp NITO Innboforsikring 

Test deg selv om ID-tyveri 

NorSIS gir gode tips om nettvett, sikkerhet og misbruk av personopplysninger.