Gå til innhold
< Kurs og arrangementer

Dronekurs i åpen kategori A2

Ta et godt omtalt dronekurs som setter deg i stand til å utføre droneoperasjoner i åpen kategori, underklasse A2. Kurset varer i én dag og avsluttes med praktisk flyging.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema.

Logg inn

Personopplysninger

Loading

Vi fant ingen opplysninger om deg. Sjekk at mobilnummeret er riktig eller skriv inn opplysningene som mangler

Stemmer opplysningene? Hvis ikke, oppdater i skjema

Loading

Arbeidsgiver

Loading

Vi kjenner ikke denne arbeidsgiveren, vennligst fyll inn adressen under

Loading

Aktiviteter

onsdag 31.01.2024 09:00-16:00

Aktivitetsvalg er påkrevd

Faktura sendes til

Fakturaadresse

Annen fakturamottaker

Loading




* Påkrevd felt

I samarbeid med Droneakademiet tilbyr NITO dronekurs i åpen kategori A2. Kurset ledes av dyktige instruktører som har bakgrunn fra kommersiell luftfart, med lang fartstid innen ubemannet luftfart. Det sikrer deg maksimalt læringsutbytte og gir de aller beste forutsetningene for å bli en trygg dronepilot.

Om kurset

Det er fysisk oppmøte på kurset som varer i én dag og avsluttes med praktisk flyging. Kurset består av både tradisjonell klasseromsundervisning og praktisk trening som dekker EU-krav til egentrening: 

  • Lover og regler (droneregler, personvern, andre regler relatert til droneflyging)
  • Systemlære (software, dronesystemer, komponenter og vedlikehold)
  • Planlegging og gjennomføring av droneflyging (tillatelser, risiko, sikkerhet, vær og vind)

Under det praktiske treningsprogrammet vil du få én-til-én-undervisning på en av Droneakademiets droner, der du vil tilegne deg ferdigheter som oppfyller anbefalingene til praktisk egentrening. Du vil blant annet lære praktisk bruk av operasjonelle prosedyrer, sjekklister og metoder for å redusere risiko.

Kursmateriell og eksamensforberedelser

Inkludert i kursprisen er kursmateriell som inkluderer kursbok, refleksvest og eksempel på en prosedyremanual.

Etter kurset vil du få tilgang til en øvelseseksamen i nettskolen med realistiske eksamensoppgaver – slik du stiller godt forberedt til A2 droneeksamen på trafikkstasjonen.

Inkludert i kurset:
  • Teoriundervisning
  • Én-til-én-undervisning
  • Kursbøker og materiell
  • Refleksvest
  • Eksempel på en prosedyremanual
  • Tilgang til A2 teoritentamen i nettskolen
  • Tidsriktig kunnskap
  • Lunsj
Spørsmål og svar
  • Hva er åpen A2?

A2 er en underkategori i åpen kategori som dekker droneflyging med lav risiko. Underklasse A2 åpner opp for flyging «nært folk», og det stilles egne krav til pilotkompetanse, sikkerhetsavstander og droner. Flyging skal skje innenfor sysnsrekkevidde og under 120 m til nærmeste punkt i terrenget.

  • Trenger jeg droneeksamen?

For å kunne operere som dronepilot i åpen kategori A2 må du ha bestått A2 teorieksamen. Den avlegges ved en av Statens vegvesen sine trafikkstasjoner.

  • Hvilke operative begrensninger gjelder i kategori åpen A2?

- Flyging skal skje under 120 m over bakken eller vannet.
- Dronen skal være innenfor synsrekkevidde til enhver tid.
- Dronen må veie under 4 kg og ha C-klassemerke C2. Dersom dronen ikke har C-klassemerke, regnes dronen som "legacy" og andre krav gjelder.
- Fastsatt sikkerhetsavstand fra utenforstående personer er 30 m. Avstanden kan reduseres inntil 5 m dersom dronen har aktivert saktemodus og man følger en én-til-én-regel (høyde = horisontalavstand).

  • Hvilke droner kan jeg fly i underkategori A2?

Du kan fly droner som er merket «C2». Dersom dronen ikke er C-klassemerket, kan du frem til 31. desember 2023 fly med droner som veier mindre enn 2 kg. For droner uten C2 merke, såkalte legacy-droner gjelder 50 m horisontal sikkerhetsavstand fra utenforstående personer.

  • Hvilke kompetansekrav gjelder i A2?

For å fly drone i A2 må du eller bedriften være registrert som droneoperatør. I tillegg er det krav om at du har lest og forstått brukermanualen, gjennomført et grunnleggende nettkurs og en tilhørende nettbasert teoriprøve. Du må også deklarere at du har gjennomført praktisk flygetrening, og utføre en tilleggseksamen som avlegges ved en av Statens vegvesens trafikkstasjoner.

Kursinformasjon

Det er løpende påmelding på kurset. Du finner oversikt over Droneakademiet sine planlagte datoer for kurset her. Kurssted er Drammen eller Sykkylven i Møre og Romsdal. Droneakademiet tar kontakt med deg for å avtale kursdato- og sted som du ønsker å delta på når du har meldt på kurset via påmeldingsknappen øverst på denne siden.

Forkunnskaper

Vi anbefaler at du har fullført Luftfartstilsynets nettkurs og tilhørende online-eksamen for A1/A3. Nettkurs og eksamen gjennomføres via portalen www.flydrone.no.

Kursbevis

Dokumenterte kunnskaper og ferdigheter er en stor fordel. Ved fullførelse av dette kurset får du kurssertifisering som dokumenterer gjennomført teoretisk og praktisk opplæring.

Visste du at NITO også har et fagnettverk for droneteknologi? Dette fagnettverket vil arrangere nettmøter og fysiske treff. Det vil også være ressurser tilgjengelig for nettverks-medlemmene. Du kan lese mer om nettverket her.

Kurs innen ingeniør og teknologifag