nestleder i NITOs ekspertutvalg for IT og digitalisering, Bjørn Tore Sund.png

- Dette er svært bekymringsfullt og viser hvorfor det bør mer teknologi inn i skolen, og ellers i samfunnet sier nestleder i NITOs ekspertutvalg for IT og digitalisering, Bjørn Tore Sund (bildet).

Seks gode råd

Sjansen er stor for at du vil oppleve falske nyheter, svindel, passord på avveie, forsøk på sosial manipulasjon eller løsepengevirus. Da er det viktig å ha kunnskap om digital førstehjelp.

- NITO er opptatt av datasikkerhet. Vi vet at alle våre medlemmer støter på utfordringer relatert til datasikkerhet, både på jobb og privat, sier Sund.

Hva du gjør når du rammes, er viktig for å begrense skadevirkningene av den uønskede hendelsen.

Dette er tipsene til hvordan du kan beskytte deg mot datasikkerhetsproblemer:

  1. Sjekk med arbeidsgiver

Hvem tar jeg kontakt med dersom jeg har mistanke om phishing-angrep? Ha en plan for hvordan du skal håndtere phishing-angrep.

Dette kan inkludere å kontakte IT-avdelingen, et sikkerhetsteam eller en bestemt person i ledelsen.

Husk at akkurat som banken aldri vil spørre deg om kontonummer eller kredittkortnummer så vil arbeidsgiver aldri spørre deg om brukernavn og passord i e-post.

  1. Ta kontakt med avsender dersom du får en e-post med vedlegg eller lenke du ikke forventer

Sjekk avsenderadressen nøye før du åpner et vedlegg eller lenke. Hvis du er usikker på om avsenderen er den han eller hun utgir seg for å være, kan du kontakte avsenderen direkte på en annen måte, for eksempel via telefon.

Det kan være lurt å bevege musen over lenken eller vedlegget og se om faktisk adresse/filnavn er likt med det som står i teksten.

  1. Bruk ikke samme datamaskin privat som du gjør på jobb

Hvis du bruker den samme PC-en privat som du gjør på jobb, må du sørge for at du har installert et antivirusprogram og en brannmur.

Du bør også bruke en annen nettleser og e-post-program til å surfe privat enn den du bruker på jobb. Husk at også mobiltelefonen er en datamaskin.

  1. Bruk sterke, unike passord

Bruk minst tolv tegn med en kombinasjon av store og små bokstaver, tall og spesialtegn. Et lurt triks er å bruke en kort setning som gir mening for deg og legge inn spesialtegn i stedet for mellomrom og enkelte tegn.

Du kan også bruke et passordgeneratorverktøy for å generere unike passord for hver konto, spesielt til nettjenester.

  1. Gi aldri ut personlig informasjon

Ikke del personlig informasjon, for eksempel fødselsnummer, kredittkortnummer eller bankkontonummer, med noen du ikke stoler på.

6. Hold datamaskinen oppdatert

I tillegg til å installere sikkerhetsoppdateringer raskt, bør du også sørge for å installere alle andre oppdateringer som er tilgjengelige for programvaren din.

Dette inkluderer oppdateringer for operativsystemet, nettlesere og andre programmer du bruker. Husk også her at din mobiltelefon og ditt nettbrett også er datamaskiner.