Menneske, teknologi og organisasjon (MTO)
Bli med på dagskurs i design av brukergrensesnitt og operasjon av sikkerhetskritiske systemer. Kurset er utviklet av forskere med spesialkompetanse på feltet.
Kurset skal styrke deltakernes kunnskap om betydningen av menneskelige og organisatoriske faktorer i design av brukergrensesnitt og operasjon av sikkerhetskritiske systemer. Kurset skal også skape bevissthet om risiko forbundet med å unnlate å ta hensyn til kritiske MTO-faktorer.
Basert på anvendt forskning
Vi vil fokusere på grunnleggende MTO-kunnskaper, inkludert problemstillinger, teorier, prinsipper og praksis knyttet til MTO, samt Human Factors (HF) aspekter ved tekniske systemer og miljøer.
Læringsmål
Dette lærer du:
- Forståelse for MTO-perspektivet, herunder hvordan dette er forskjellig fra alternative perspektiver og tilnærminger.
- Innsikt i sentrale begreper som barrierer, menneskelige feilhandlinger og hvordan organisatoriske faktorer påvirker menneskelig prestasjon.
- Forståelse for brukersentrert designprosess og aktiviteter i ulike faser av et designprosjekt.
- Kunnskap om de grunnleggende prinsippene for brukersentrert design, menneskelig prestasjon (samt verifisering og validering).
- Bedre innsikt i når og hvordan HF-metoder bør benyttes for å øke sikkerheten i kontrollromsarbeid
For å sikre høy kvalitet i undervisningen vil vi benytte oss av ekspertisen til flere forskere ved IFE, som hver bidrar med sin spesialkompetanse på de ulike temaene. Dette gir deltakerne muligheten til å lære fra de beste innen sine fagområder, og sikrer at kurset er i tråd med den nyeste og mest relevante kunnskapen innen MTO.
Kursinnhold
- Menneske-Teknologi-Organisasjon perspektivet (Alf Ove Braseth)
- Brukersentrert designprosess (Lars Hurlen)
- Driftsmodeller og arbeidssystemdesign (organisatoriske faktorer i design) (Asgeir Drøivoldsmo)
- Design av menneske-maskin-grensesnitt (HMI), interaksjonsdesign (med fokus på sikkerhetskritiske miljøer) (Lars Hurlen)
- Verifikasjon- og valideringsprosess (Per Øivind Braarud)
Kurset er solid forankret i anvendte forskningsprosjekter og skarpe industriprosjekter, inkludert kjernekraftindustri, olje- og gassindustri, lufttrafikkontroll, jernbane, maritim virksomhet og fornybar energi. IFE har omfattende erfaring fra forskning på menneskelige aspekter ved nuklær sikkerhet gjennom Halden Reactor Project og OECD NEA Halden Human Technology Organization (HTO) prosjektet.
Institutt for energiteknikk (IFE) er en uavhengig forskningsstiftelse og et internasjonalt anerkjent forskningsinstitutt som spesialiserer seg på blant annet energi, digital teknologi og Menneske-Teknologi-Organisasjon (MTO).
IFEs kompetanse benyttes i flere oppdrag for kunder i offentlig virksomhet, næringsliv og industri, der de bidrar til blant annet brukertilfredshet, verifikasjon/validering av løsninger, samt kvalitetssikring og effektivisering av deres virksomhet.