Gå til innhold

Pensjon

Hva påvirker hva du kommer til å få i pensjon? Hva er egentlig tjenestepensjon og AFP, og er det noe du har krav på? Her har vi samlet det viktigste du trenger å vite om pensjon.

Pensjon på 1-2-3

Pensjonen din er satt sammen av flere elementer. Du får pensjon fra folketrygden, fra tjenestepensjon gjennom jobben og noe har du kanskje spart selv.

 

Har du kontroll på hva som er hva? Har du krav på AFP, og hvor kan du sjekke hva du får utbetalt når du blir pensjonist? 

Illustrasjonsfoto med smilende kvinne som peker på tavle bak seg Foto: GettyImages

Vi hjelper deg å forstå pensjon

Synes du pensjon er vanskelig og uoversiktlig? Vi hjelper deg å forstå det du trenger å vite.

Avtalefestet pensjon (AFP)

Noen har mulighet for å ta ut avtalefestet pensjon (AFP) allerede når de er 62 år. Hvem har denne muligheten, og hvilke regler gjelder?

Tjenestepensjon i det private

Hva er forskjellen på innskudds- og ytelsespensjon? Hva er en bra ordning, og hva bør du være obs på når du bytter jobb?

Tjenestepensjon i det offentlige

Offentlig tjenestepensjon er den pensjonen du som jobber i det offentlige får fra jobben. Se hva pensjonen består av og hvilke regler som gjelder for ditt årskull.

Individuell pensjonssparing (IPS)

Hva er IPS? Må jeg starte individuell pensjonssparing? Vi tar deg gjennom reglene.

NITO egen pensjonskonto

NITOs egen pensjonskonto topper listene over de beste pensjonstilbudene. Ta grep og gjør et aktivt valg av hvem som skal forvalte din pensjonssparing fra arbeidsgiver.

Pensjonen din kan påvirkes av streik, permittering og permisjon

Disse situasjonene kan påvirke opptjeningen din eller muligheten for å ta ut AFP. Vi tar deg gjennom hvordan pensjonen påvirkes og hva du bør være obs på.