Påmelding: Stressmestring og prestasjon

Ifølge NITOs karriereekspert, Frida Basma, bør vi omfavne prestasjonsangsten, fordi den er et tegn på at vi utvikler oss. Hun deler sine beste tips for hvordan vi kan håndtere og til og med dra nytte av denne følelsen.

1. Sett pris på nervøsiteten – den betyr at du vokser

- Når du kjenner på prestasjonsangst, er det et tegn på at du beveger deg utenfor komfortsonen og utfordrer deg selv, sier Basma.

I stedet for å frykte denne følelsen, prøv heller å sette pris på den. Ved å omfavne nervøsiteten kan du bruke den som en drivkraft til å prestere bedre, i stedet for å la den stoppe deg.

- Tenk på prestasjonsangst som stølhet etter en skikkelig hard treningsøkt – det betyr at du vokser. Det er din kropp og hjerne som signaliserer at du er i ferd med å utvikle deg.

2. Forbered deg grundig

Ifølge Basma ligger nøkkelen til å dempe prestasjonsangst ofte i forberedelsene.

- Når du har forberedt deg godt, vil du møte utfordringene med større trygghet og selvtillit. God forberedelse gir en følelse av kontroll, noe som igjen kan redusere angstnivået.

Dette innebærer å sette av tid til å øve, få oversikt over potensielle utfordringer og visualisere hvordan du vil håndtere dem.


GettyImages.

3. Fokuser på prosessen, ikke resultatet

Basma understreker viktigheten av å skifte fokus fra resultatet til selve prosessen.

- Når du fokuserer på oppgaven i stedet for utfallet, opplever du ofte mindre stress. Ved å være til stede i øyeblikket og konsentrere deg om de små trinnene som fører fram mot målet, reduseres følelsen av å være overveldet.

I praksis betyr dette ofte å bruke mer tid på å forberede seg.

4. Tenk positivt, men realistisk

Positiv tenkning er et kraftig verktøy, men Basma understreker at det må være forankret i realisme. Hun understreker at det ikke handler om å overse vonde følelser eller late som risikoer ikke finnes, men om å balansere dem med det du vet du kan klare.

- En positiv og realistisk indre dialog kan dempe angst og bygge opp selvfølelsen, samtidig som du holder fokus på det som faktisk er mulig.

5. Søke støtte fra andre

Basma oppfordrer deg til å bruke nettverket ditt aktivt. Å prate med en kollega eller venn om bekymringene dine kan være veldig lettende. Du vil ofte oppdage at andre har vært gjennom lignende ting, og det kan gi deg en følelse av at du ikke er alene. Å ha sosial støtte gir en trygghet og ro som er uvurderlig når presset er høyt.

6. Lag en realistisk plan – tilpass målene til din kapasitet

Prestasjonsangst og personlig utvikling krever både mental og fysisk energi. Basma sier derfor at det er viktig å lage en realistisk plan og sette mål som tar hensyn til alle deler av livet ditt.

- Se på livet ditt som en helhet, og juster målene dine etter hvor mye prestasjonsangst du kan håndtere i forskjellige perioder. Det er ikke flaut å tilpasse ambisjonene dine for å unngå å bli overveldet. Tvert imot, det er en smart strategi som hjelper deg å unngå utbrenthet.

Stå sterkere i møte med dine neste utfordringer

Hvis du klarer å sette pris på nervøsiteten, forberede deg godt, fokusere på prosessen, tenke realistisk positivt, søke støtte fra andre og lage en realistisk plan, vil du stå sterkere i møte med dine neste utfordringer.

Til slutt minner Basma om at prestasjonsangst er noe mange opplever, men det trenger ikke å stå i veien for å nå målene dine. Faktisk er det et klart tegn på at du utfordrer deg selv og vokser, både på jobb og personlig. Med den riktige tilnærmingen, som Basma foreslår, kan du lære å håndtere prestasjonsangst og bruke den til din fordel.

Lær mer om å mestre stress og prestasjonsangst effektivt

Meld deg på vårt nettkurs og lær effektive teknikker for stressmestring og hvordan utnytte prestasjonsangst til din fordel.

Påmelding: Stressmestring og prestasjon