Gå til innhold
Hund i fjellet
Medlemsfordeler

Hund med på jakt? Sjekk veterinærens råd før du tar hunden med på høstjakta

Høst er jakttid for mange nordmenn. Selv om du er klar for jakt, er det ikke sikkert at hunden din er det. Du kan gjøre flere ting for å redusere risikoen for skader på jakthunden din. Det godt å vite at Trygs hundeforsikring «Hund Ekstra» er kåret til best i test av Norsk Familieøkonomi. Som NITO-medlem har du 30 prosent rabatt på alle dyreforsikringer hos Tryg.

Tor Kvinge -Veterinær og daglig leder ved dyresykehuset AniCura i Bergen (1).jpeg- Jakthunder er dyrenes svar på toppidrettsutøvere. Skader vi ser på jakthunder har ofte sammenheng med den belastning som hundene utsettes for under trening opp til jakten, eller det som skjer under selve jakten. Det sier Tor Kvinge (bildet), han er veterinær ved AniCura Dyresykehus i Bergen og tilknyttet Tryg Forsikring.

Hvert år ser han skader som medfører at jakthunder ikke kan være med under jakta.

- De vanligste skadene vi ser hos jakthunder er belastningsskader i skuldre og albuer og korsbåndskader i kneledd. I tillegg ser vi en del bruddskader i skjelettet, alt fra alvorlige lårbeinsbrudd til mindre brudd i leddknokler. Uansett bruddtype er dette alvorlige skader som forhindrer hunden å utøve jakt. Vi ser også en del avsprengningsbrudd hvor senefester og muskelfester er røket av fra skjelettet, poengterer han.

30 prosent rabatt på forsikring

Få god forsikring til god pris. Allerede fra første private skadeforsikring får du 30 prosent rabatt hos Tryg, og får deres fordelsprogram Tryg Pluss med:

  • Tryg Omsorg - ti timer gratis psykologhjelp
  • Tryg Bolighjelp
  • Tryg ID

30 prosent på private skadeforsikringer

Grundig helsesjekk anbefales

Det kan være lurt å gjennomføre en helsesjekk av hunden i god tid før jaktsesongen. En slik sjekk gir eieren mulighet til å diskutere hundens helse med en veterinær og i samarbeid vurdere om det er grunnlag for å gjøre videre undersøkelser.

- En generell helsesjekk inkluderer en grundig gjennomgang av hele hunden hvor man typisk starter med øyne, ører og munnhulen. Avvik i disse organer vil normalt redusere hundens arbeidsevne i vesentlig grad, sier Kvinge.

- Vi sjekker også alle tilgjengelige lymfeknuter. En hevelse i lymfeknuter kan nemlig indikere infeksjon eller annen alvorlig sykdom. Hjertet og lunger blir lyttet på, avvik her vil ofte forklare nedsatt prestasjonsevne under jakt, forklarer Kvinge.

Veterinæren gjennomgår så mage- og tarmkanal ved å kjenne og trykke på buken. Klør og poter er viktig å sjekke for skader, og pels og hud gjennomgås visuelt.

- Hudplager kan hindre hunden i å fokusere på sine arbeidsoppgaver på lik linje med andre plager og skader. I tilfelle behov tilbyr vi videre undersøkelser, gjerne blodprøver og sjekk av urinprøve hvis det er hensiktsmessig, sier han.

Er ofte ikke i god nok form

En hyppig problemstilling er at jakthunden ikke er i god nok fysisk form når jaktsesongen starter. Om opptrening til jakten kommer for sent i gang kan resultatet bli at hunden ikke har den utholdenhet og fysiske styrke som skal til for å holde tempoet oppe over flere dager.

- Vi anbefaler jevn trening gjennom hele året med særlig fokus på utholdenhet og styrke de siste 2-3 måneder før jakten starter. Trening må bygges opp slik at belastningsskader unngås. Veterinæren kan være behjelpelig med råd og veiledning. I tillegg finnes rehabiliteringsterapeuter som kan være behjelpelig med treningsprogram. Flere dyreklinikker har tilgjengelig vanntredemøller som er svært godt egnet for opptrening, understreker veterinæren.

Trenger riktig fôr

IMG_0436.PNGKorrekt fôring er svært viktig under trening og særlig under selve jakten. Hunden må ha tilstrekkelig drivstoff av høy kvalitet for å prestere på toppnivå under hele jakten. Veterinærene har gode kunnskaper om riktig fôring og kan tilby ferdigproduserte dietter som er designet for hunder som skal prestere på høyt fysisk nivå.

- Hunder bør tilvennes ny diett i god tid før selve jakten starter, så mage-/tarm- systemet er godt tilpasset endringen. I tillegg er det ekstremt viktig å sørge for at hunden får tilgang til rikelige mengder med friskt vann under hele jakten, sier Kvinge.

Sjekk poter og klør hver jaktdag

Han anbefaler i tillegg å starte hver jaktdag med å sjekke poter og klør. Spesielt å sjekke at klørne ikke er for lange, da slike ofte vil medføre klobrudd som er svært smertefullt og hindrer hunden å utføre jakt. Poter må i tillegg sjekkes for kuttskader og uttørring.

Om min hund blir bitt av hoggorm

Blir hunden bitt av hoggorm må veterinær oppsøkes så raskt som mulig. Unngå mest mulig at hunden blir fysisk belastet. Ikke forsøk å suge ut giften eller legg slynge rundt foten. Veterinær skal oppsøkes uansett om hunden virker i grei form.

Hundeforsikring: Forsikre alt du er glad i, også hunden

- Jeg anbefaler alle dyreeiere å forsikre dyrene sine. Siden jakthunder er mer utsatt for omfattende skader og mer kostbar behandling sammenlignet med andre hunder, er det ekstra viktig å ha en god forsikring, sier veterinær Kvinge.

Best i test! – Hundeforsikring til medlemspris

Tryg Forsikrings «Hund Ekstra» ble i 2019 kåret til best i test på hundeforsikring av Norsk Familieøkonomi. Ingen andre forsikringsselskaper har like god dekning, ifølge testen.

Norsk Familieøkonomi mener Tryg tilbyr den mest omfattende dyreforsikring med en rekke tilleggsdekninger, lav egenandel og livsforsikring som varer helt til dyret er tolv år.

«Tryg får også ros for at egenandel aldri stiger og at selv om livsforsikringsdekningen synker med alderen, synker denne aldri til under 5000 kroner for hund. I tillegg til å dekke ordinær undersøkelse og behandling hos veterinær, dekker Tryg også kostnader knyttet til CT og MR, samt spesialsjampo og fôr så lenge behovet for dette framstilles av veterinær», skriver de.

For jakthunder er dekningen på rehabilitering spesielt bra. Den dekker behandlingsutgifter til fysioterapi, kiropraktikk, akupunktur, hydroterapi og trykkbølgebehandling.

Sjekk  hundeforsikring hos Tryg

Tilbyr nett-veterinær til hunden din og andre dyr du har forsikret

Med dyreforsikring hos Tryg har du ubegrenset tilgang til FirstVet – en lavterskel videotjeneste hvor du konsulterer med erfarne norske veterinærer. Konsultasjonene er kostnadsfri i forbindelse med potensiell sykdom og skade. Les mer om dine fordeler

Er du riktig forsikret? Få en gjennomgang av dine forsikringer

Opplysningene du registrerer lagres og benyttes kun for at NITO eller Tryg Forsikring kan følge opp din henvendelse. Se NITOs personvernerklæring for mer informasjon om hvordan vi behandler dine personopplysninger.

NITOs forsikringssenter

Forsikringssenter_smalt.jpg

Aktuelle saker om dine medlemsfordeler

Båt på sjøen. Foto: Shutterstock

Båtferie i sommer

Også i  år blir det norgesferie på de fleste, og mange vil nok bruke mer tid i båt. Ta med deg...