Gå til innhold
2020

Gi blod! Meld deg som blodgiver i sommer

Norge trenger 30.000 nye blodgivere. Ditt blod kan redde liv.

14. juni er verdens blodgiverdag. Denne dagen er en påminner om blodets betydning og viktigheten av å stille blodet sitt til disposisjon.

Hver eneste dag utføres det 620 blodoverføringer på norske sykehus. En halvliter av ditt blod kan redde tre liv. Til tross for fremskrittene innen teknologi og legevitenskap kan blod fortsatt ikke fremstilles kunstig.

Vil ha flere blodgivere

June Gotterberg Moseby- Vi har heldigvis hatt stor pågang fra trofaste blodgivere gjennom hele pandemiperioden og det takker vi for, forteller June Gottenberg Moseby (bildet), bioingeniør ved Blodbanken på Sykehuset Østfold og leder av NITO Bioingeniørfaglig institutts rådgivende utvalg for immunologi og transfusjonsmedisin (RUFIT).

Ofte kan sommeren være en litt vanskeligere tid for blodbankene. Selv om det er fellesferie, blir det ikke færre pasienter. - Jeg håper derfor alle som allerede er registrerte blodgivere tar kontakt for å gi blod før sommerferien, sier Moseby.

Du kan melde deg som blodgiver ved alle landets blodbanker eller giverstedene i Norge, ved å registrere deg som blodgiver på nettstedet giblod.no. Husk at det kan ta litt tid fra du melder deg til du hører fra blodbanken, siden mange blodbanker har utsatt registrering av nye blodgivere til etter sommerferien som følge av koronavirus og medfølgende smitteverntiltak.

Slik gir du blod

I forbindelse med koronapandemien ønsker blodbankene kontakt med blodgivere som har gjennomgått koronavirusinfeksjon. Personer som har hatt sykdommen, vil kunne danne antistoff mot viruset. Plasma som inneholde antistoff mot koronaviruset, kan benyttes i behandling av pasienter med alvorlig koronainfeksjon.

En del av beredskapen

Blodlagrene er en viktig del av Norges beredskap. Som blodgiver er du en aktiv deltaker i denne beredskapen. - Mange tenker nok at blod hovedsakelig trengs ved ulykker og akuttsituasjoner, men de er bare noen av mange bruksområder for blodet som blodbankene tapper, forteller Moseby.

- Her ved Sykehuset i Østfold brukes en svært stor andel av blodet i behandling av kreftpasienter og kronisk syke personer. Disse pasientene er avhengig av at sykehusene til enhver tid har blod for å overleve. Hvert år trenger også mange fødende kvinner blodoverføring, sier hun.

Ga livsviktig bidrag

Frode Jacobsen (bildet) (51) er blant dem som gir bort viktige dråper fire ganger i året. Han har gitt blod siden han var 22 år. Totalt teller det nå 97 ganger.

Blodgiver Frode Jacobsen- Dette er blitt en rutine, og det koster meg lite å ta den turen til blodbanken hver tredje måned. Det er en enkel måte å gi et livsviktig bidrag til helsetjenesten og pasientene.

En gang var det imidlertid et brudd på den rutinen, og Frode Jacobsen opplevde en episode som har satt ekstra spor:

- For noen år siden ble jeg oppringt sent en fredag kveld, med spørsmål om jeg hadde drukket alkohol og om jeg var tilgjengelig for å gi blod litt seinere på natta. De hadde plukket ut 20 blodgivere fra basen som hadde kombinasjonen i blodet de var ute etter, og mange måtte si nei fordi de hadde tatt seg ett glass eller flere.

I femtida på morgenen dro han til Ullevål, hvor det stod en sykepleier fra Rikshospitalet klar til å ta med blodet. Der ble han fortalt at blodet skulle gis til et barn som var født den natta og som måtte ha en hjerteoperasjon så raskt som mulig.

- Det var en ganske rørende beskjed å få, og i slike situasjoner forstår man hvor viktig det er å være blodgiver og at det er vesentlig at helsetjenesten har en stor base å ta av.

Bioingeniørfaglig institutt

Publisert: Sist oppdatert: