Gå til innhold
NITO Oslo og Akershus

Norsk treforedling - fra vannhjulsdreven slipestein til høyteknologisk prosess

I år er det 155 år siden at det første lille treslipeapparat ble installert i Norge. Begivenheten markerte starten på en formidabel teknologisk utvikling.

Påmelding

Logg deg inn så slipper du å fylle ut skjema

Logg inn

Personopplysninger

Fullfør


Grabben på den digre mobilkrana som løftet «moser» (bunter) med massevirke fra elva Tista inn i Saugbrugsforeningens fabrikklokaler i Halden. FOTO: Lasse Thorseth/Norsk Skogbruksmuseum. 1960-tallet

Vi ønsker velkommen til foredrag med Reidar Heieren, frilansjournalist og historieformidler.

Norsk Treforedling

Gjennom foredraget følger vi utviklingen fra vannhjulsdrift og enkle løsninger - og fram til våre dagers storskala prosessindustri med bruk av informasjonsteknologi i alle ledd.

I foredraget vil Reidar Heieren åpne historiske luker til en rekke tekniske milepæler langs tidslinjen. Teknologene i norsk treforedling var fra første stund nysgjerrige og hadde et våkent blikk for hva som foregikk utenfor landets grenser. Geografiske grenser ble på mange måter revet ned og gjort usynlige. Det oppstod et samspill mellom industrifolk, norske konsulenter, oppfinnere, en norsk leverandørbransje som tok inn det ypperste fra utlandet - og et innslag av selvstendige norske maskin- og utstyrsprodusenter.

Teknologist utvikling

Den teknologiske utviklingen har dels vært stimulert av et kappløp om å produsere med lavest mulige kostnader pr. tonn ferdig vare. Totalforbruket av treforedlingsprodukter har alltid gått oppover, men bransjens klassiske dilemma har vært at prisene på sluttproduktet presses av et overbud i markedet.

Helse , miljø og sikkerhet

Utviklingen har også vært stimulert av stadig skarpere krav til det vi i dag kaller for HMS; Helse, Miljø og Sikkerhet. På flere områder har dette gitt en egen teknologisk utvikling, parallelt med selve kjernen i en treforedlingsbedrift.

utvikling

Foredraget vil blant annet peke på banebrytende revolusjoner innen fremstilling av både mekaniske og kjemiske masser, papirmaskinenes størrelsesutvikling, smart bruk av ENØK - og ikke minst, utnytting av ny måleteknikk og informasjonsteknologi.

Praktisk

Arrangementene starter med lettere servering fra kl. 16 for dem som har meldt seg på. Foredragene starter kl. 17. De varer oftest en time.

Vi anbefaler kollektivtransport til Teknisk Museum.

Teknologihistorisk gruppe er et foredragssamarbeid mellom NITO Oslo og Akershus, Venneforeningen på Teknisk Museum, Tekna Oslo og Norsk Teknisk Museum. Målet er å sette fokus på hvilken betydning vår yrkesgruppe har spilt i samfunnsutvikling.