Gå til innhold

Ansettelse

Nøkkelen til dine rettigheter og plikter på jobben finner du i arbeidsavtalen. Her har vi samlet saker som angår ansettelsesforholdet ditt, fra prøvetid og overtid til sluttavtaler – og en smart løsning for å sjekke arbeidsavtalen din før du signerer.

Arbeidsavtalen – hva er avtalt mellom deg og arbeidsgiver?

Arbeidsavtalen sier noe om hvilke vilkår du og arbeidsgiver har blitt enige om knyttet til blant annet lønn, oppgaver, arbeidstid og hvor du skal jobbe.

 

Hva er det viktig å få med i en slik kontrakt, hva har du krav på og hva kan NITO hjelpe deg med?

 

Ung mann signerer arbeidskontrakt Foto: GettyImages

Prøvetid – bare på prøve?

De fleste arbeidskontrakter har et punkt om prøvetid, ofte seks måneder. Men betyr det at du ikke er fast ansatt? Hva har du krav på når du er i prøvetid?

Særlig uavhengig stilling og overtid

Mange NITO-medlemmer har i sin arbeidsavtale at de har en særlig uavhengig stilling. I praksis betyr det at du ikke får betalt for overtid, noe som i mange tilfeller er feil.

Midlertidig ansettelse og innleie

Når har du krav på fast jobb? Hvilke rettigheter har du når du er ansatt i bemanningsbyrå og leies ut for å utføre jobb hos andre?

Få kompetansepåfyll inn i arbeidsavtalen

Mange arbeidsgivere bruker standardkontrakter hvor de ikke forplikter seg til å sørge for kompetansepåfyll. Får du dette inn i kontrakten, står du bedre rustet framover.

Konkurranseklausuler

Noen arbeidsavtaler har konkurranseklausuler. Disse beskytter arbeidsgiver og legger begrensninger på deg, for eksempel gjennom karantetid før du begynner i din neste jobb.

Immaterielle rettigheter (IPR)

Mange oppfinnelser blir til mens du er ansatt hos en arbeidsgiver. Hvem har rett til oppfinnelsen – du eller arbeidsgiver? Og hva med åndsverk, design, varemerker eller forretningshemmeligheter?

Sjekk arbeidsavtalen din med NITO-advokatenes avtalejekk

Finn fram arbeidsavtalen din og bruk ti minutter på å sjekke at du har gode vilkår.

 

Avtalesjekken tar deg gjennom arbeidsavtalen punkt for punkt. Kanskje finner du noe du kan forhandle på før du signerer ny jobb?

 

- En veldig enkel og nyttig sjekk å ta, sier NITO-medlem Isak Standal.

Mobil med NITO-advokatenes avtalesjekk liggende på en arbeidskontrakt