Mariam Sediqi brødbilde2.jpg

- Som en jente i byggebransjen ser jeg at vi har kommet langt i kampen for likestilling, men det er fremdeles en betydelig distanse som gjenstår.

- Hvorfor lar jenter muligheten til å ta en så framtidsretta og givende utdanning som ingeniør gå fra seg, spør hun.

Stolt NITO-ambassadør

Hun er fra Sandnes og har studert til byggingeniør ved Universitetet i Stavanger med spesialisering innen teknisk planlegging. Ved siden av studiene er hun lokallagsleder og bedriftsansvarlig for NITO studentene ved UiS.

- Jeg ble medlem av NITO Studentene litt ved en tilfeldighet, men de lukrative forsikringsordningene man får som student, og Tryg Legehjelp overbeviste meg.

Student: Bruk medlemsfordelene dine – det lønner seg

Betydningen av en stor organisasjon

- Etter hvert forsto jeg viktigheten av å ha en fagforening som NITO i ryggen. En organisasjon med 106.000 medlemmer har muskler. Det betyr trygghet om man for eksempel skulle havne i konflikt på arbeidsplassen, sier Sediqi og poengterer:

- NITO er en fagforening som er viden kjent og respektert i norske bedrifter og ved universiteter. Som igjen betyr at man har større sjanse for å bli hørt.

Dette er også noe hun formidler når nye studenter skal verves inn.

Ønsker å være rollemodell

Er det en ting Sediqi brenner for, er det å fremme jenter innen teknologi. Målet er å være rollemodell for unge jenter som vurderer å bli ingeniør.

- Vi trenger større mangfold i teknologiutviklingen. Norsk næringsliv går glipp av kloke hoder om ikke flere jenter og kvinner blir ingeniører. I framtida vil må vi løse en rekke utfordringer: Global overbefolkning, utvikling av nye energiressurser, rask teknologisk utvikling og cybersikkerhet.

Sammen for å rekruttere flere jenter

- Skal vi finne løsninger på dette, må vi finne de beste fra hele, ikke halve befolkningen. Ja til flere kvinnelige ingeniører og teknologer, sier hun.