Gå til innhold
Medlemsfordeler

- Jeg vil være en rollemodell for unge jenter

At under 20 prosent av alle byggingeniører er kvinner bekymrer. - Vi trenger et større mangfold i teknologiutviklingen, sier Mariam Sediqi.

Mariam Sediqi brødbilde2.jpg

- Som en jente i byggebransjen ser jeg at vi har kommet langt i kampen for likestilling, men det er fremdeles en betydelig distanse som gjenstår.

- Hvorfor lar jenter muligheten til å ta en så framtidsretta og givende utdanning som ingeniør gå fra seg, spør hun.

Stolt NITO-ambassadør

23-åringen fra Sandnes studerer siste året på byggingeniør-linja ved Universitetet i Stavanger med spesialisering innen teknisk planlegging. Ved siden av studiene er hun lokallagsleder og bedriftsansvarlig for NITO studentene ved UiS.

- Jeg ble medlem av NITO Studentene litt ved en tilfeldighet, men de lukrative forsikringsordningene man får som student, og Tryg Legehjelp overbeviste meg.

Student: Bruk medlemsfordelene dine – det lønner seg

Betydningen av en stor organisasjon

- Etter hvert forsto jeg viktigheten av å ha en fagforening som NITO i ryggen. En organisasjon med over 93.000 medlemmer har muskler. Det betyr trygghet om man for eksempel skulle havne i konflikt på arbeidsplassen, sier Sediqi og poengterer:

- NITO er en fagforening som er viden kjent og respektert i norske bedrifter og ved universiteter. Som igjen betyr at man har større sjanse for å bli hørt.

Dette er også noe hun formidler når nye studenter skal verves inn.

Ønsker å være rollemodell

Er det en ting Sediqi brenner for, er det å fremme jenter innen teknologi. Målet er å være rollemodell for unge jenter som vurderer å bli ingeniør.

- Vi trenger større mangfold i teknologiutviklingen. Norsk næringsliv går glipp av kloke hoder om ikke flere jenter og kvinner blir ingeniører. I framtida vil må vi løse en rekke utfordringer: Global overbefolkning, utvikling av nye energiressurser, rask teknologisk utvikling og cybersikkerhet.

Sammen for å rekruttere flere jenter

- Skal vi finne løsninger på dette, må vi finne de beste fra hele, ikke halve befolkningen. Ja til flere kvinnelige ingeniører og teknologer, sier hun.

Aktuelle saker om lønn og arbeidsliv


Alle aktuelle saker fra NITO
Publisert: Sist oppdatert: