Martin sitter bøyd over skrivebordet. På skjermen vises tegneprogrammet der man kan se at 29-åringen fra Vestre Toten jobber med å lage en 3D-modell av det som til slutt skal bli en brakett til en Audi.

- Jeg er nok langt over gjennomsnittet interessert i hvordan ting er satt sammen, hvordan det virker og hvilke materialer det er laget av, skratter Martin når han blir spurt om hvorfor han har valgt å studere teknologidesign.

Marius 3d-program2.jpg

- Hele livet har jeg likt å lage, modifisere og bygge om ting. Det begynte nok med Lego, som hos mange andre. Interessen har ikke blitt mindre av å bygge prototyper i laboratoriet på skolen, sier han og fortsetter arbeidet med 3D-modellen.

Meldte seg inn for å være en del av fellesskapet

Til høsten starter Martin på femte semester på Teknologidesign og ledelse på NTNU Gjøvik. Her er han også medlem av NITO Studentene, som er studentorganisasjonen for master- og bachelorstudenter innen ingeniør- og teknologifag. NITO har 13.000 studentmedlemmer og er representert på 23 studiesteder over hele landet.

- Jeg meldte meg inn for å være en del av fellesskapet. Det er også gode medlemsfordeler, forsikringer og ikke minst hjelp og støtte i arbeidslivet, hvis behovet skulle melde seg. Nettsidene til NITO er full av god informasjon som kan være nyttig både for studenter og erfarne arbeidstakere.

- I tillegg har NITO stand og arrangementer på skolen, her går det an å snakke med noen som er med i styret. NITO stiller også med midler til skoletur og klær med logo om man skulle trenge det, forteller Martin.

Fra hobby til egen bedrift

Han forteller at ønsket er å produsere egendesignede og reproduserte reservedeler med 3D-printing, først og fremst til 80- og 90-tallsbiler. Han har nemlig en forkjærlighet for eldre biler.

- Mest fordi disse kjøretøyene er de jeg liker best og de er midt imellom å ikke være gamle nok til at noen reproduserer deler, men heller ikke nye nok til at originalfabrikanten lager deler lenger. Jeg ønsker også å bidra til produksjon av prototyper og lavserieproduksjon til lokale bedrifter.

Marius 3d-printer.jpg

I fjor sommer tok han derfor skrittet til å starte sitt eget firma, Kustom 3D Prototyping.

- K-en er en «bilgreie» og for å fornorske konseptet som også skal være internasjonalt, smiler han.

- Hva er best med jobben din?

- At jeg kan være min egen sjef. Det innebærer blant annet at jeg ikke trenger å vente på andre, jeg bare setter i gang med å lage neste prototype midt på natta, hvis jeg har lyst. Det kan være mye jobb og utfordrende i starten. Alt fra regnskap, oppbygging av nettbutikk til kontakt med kundene tar tid hvis det skal bli bra. Men det er helt klart verdt det.

- Vil du oppfordre andre til å bli ingeniør/teknolog?

- Hvis du er kreativ, eller vil bli det, vil jeg sterkt anbefale å bli ingeniør eller teknolog. Du vil få utfordringer som kan være vanskelig å løse, men når du har løst dem får du bare lyst på mer. Det er noe spesielt å kunne si: «Denne har jeg vært med å lage».

Martin sitter igjen bøyd over skrivebordet. På skjermen kan man se at 3D-modellen av braketten begynner å ta form.

Marius 3d-program1.jpg