Noen tillater seg å prate nedsettende om andre mennesker basert på tilfeldige egenskaper som legning, religion eller hudfarge. Spesielt mange skeive beskriver for tiden en ekstra frykt. De er redd for å vise kjærlighet offentlig, det er frykt for vold og trakassering.

Skytingen i Oslo sentrum sommeren 2022 og voldstruslene mot Redd Barnas Pride-arrangement i Bergen i juni 2023 er ekstreme tilfeller, men samtidig kommer meldinger om Pride-flagg som rives ned og ødelegges på privat og offentlig grunn rundt om i hele landet.

- Terror er lett å fordømme, og nordmenn flest aksepterer verken voldstrusler eller hærverk. Når vi kommer til språkvalg, er det tydeligvis større aksept for å tråkke over streken, sier Moe. 

Hun mener det er viktig med større bevissthet om når egne utsagn gir andre en opplevelse av manglende respekt.

- “Respekt og likeverd” er ett av tre hovedtemaer i NITOs etiske retningslinjer, forklarer hun. 

Inger Annie Moe pridemølle listebilde.jpg

Moe (bildet) utfordrer alle, både i private settinger og på arbeidsplassen: - Spørsmålet er hvordan du og jeg kan bidra til å etterleve retningslinjene. 

- «Alle» er enige om at vi ønsker mangfold og inkludering, men hvordan viser vi det egentlig i praksis?

Er du bevisst på hvordan du ordlegger deg og bruker språket ditt? Har du tenkt over at enkelte ord du bruker kan oppleves annerledes for den du sier de til enn hva du selv legger i ordene?

NITOs etikkomite motiverer til refleksjon om hvordan vi egentlig bør prate om, med og til andre mennesker for at de skal oppleve at vi respekterer dem.

Dette har vært tema på flere av NITOs kurs i etikk. - På våre kurs har dyktige fagpersoner demonstrert at et bevisst inkluderende språk som er basert på aksept, faktisk fungerer, sier Moe.

- Dessverre kommer det ikke av seg selv. Vi trenger trening, fortsetter Moe.

Vær bevisst på hvordan du bruker språket

- Målet er at tillitsvalgte og medlemmer bruker språket bevisst for å tydeliggjøre at alle kan være den man er, og fortsatt være en del av NITO-fellesskapet, understreker hun.

- Pride er en markering av mangfold og kjærlighet. Jeg håper at vi kan bli bedre på inkluderende språk i en tid hvor sosiale medier ofte viser at et ekskluderende språk dessverre faller lettere for mange av oss, sier hun.

- Pride er en bevegelse som ofte anklages for å være politisk og ideologisk. Det er riktig. Så lenge retten til å være seg selv og ikke møte diskriminering er truet, er kampen for denne retten politisk og ideologisk. For skeive er det en eksistensiell kamp, for alle andre handler det om solidaritet og inkludering, sier Moe. 

Jenter med prideflagg foto GettyImages.JPG
Illustrasjonsfoto: GettyImages

 

Etikk-spill skal gjøre det lettere å snakke om vanskelige temaer

NITO har lansert et egenprodusert etikkspill som kan brukes på arbeidsplassen eller som del av kurs i etikk. Her kombineres påfyll av kompetanse i etikk med felles refleksjon om problemstillinger som utfordrer deltakerne.

- Vi håper spillet skal bidra til større åpenhet og mer prat om vanskelige temaer på norske arbeidsplasser. Målet er å bidra til mer inkluderende og trygge arbeidsplasser, sier Moe.

Vil du spille etikkspillet? Ta kontakt med NITOs etikkomite. 

Streamen "Betydningen av ord og ytringer" kan være en ressurs for din arbeidsplass. Den utfordrer oss på hvordan vi snakker til og om hverandre både når vi møtes fysisk og i sosiale medier.

Se også:

LHBTIQ: Advokatens fem råd for en mer inkluderende arbeidsplass

NITO i Oslo Pride

Arbeidsplassen skal være inkluderende – Pride minner oss på den viktige oppgaven

Har du innspill om diskriminering og mangfold på arbeidsplassen?

NITO vil gjerne høre fra deg.

Send en e-post til rådgiver Stine Dale: