- Sørg for å ikke stå alene mot arbeidsgiver.
- Om du mener at du får den samme lønna og samme goder som de som er fagorganisert og er tilknyttet en bedriftsgruppe, så ser du ikke hele bildet, sier Rusek.
Han er styremedlem i NITO Østfold og har opparbeidet god innsikt i hvordan arbeidsvilkår kan være forskjellig fra bedrift til bedrift og person til person.
- Det er så mange situasjoner du kan bli overkjørt av proffe HR-avdelinger.
- At du har en støttespiller som hjelper deg og ikke opplever å sitte alene i båten er veldig viktig.
- Er du ingeniør eller teknolog er det mange fordeler å hente ved å organisere deg i NITO, sier han.
Bli NITO-medlem i september, og få en Osprey-sekk*
Gjør som over 110.000 andre ingeniører og teknologer. Med gode medlemsfordeler får du mer å rutte med i hverdagen.
Ordinær fagforeningskontingent er fradragsberettiget. Du får trukket fra hele kontingenten.
*Tilbudet gjelder ikke studenter
Slik kan du ta grep og få mer
Rusek åpner opp om egne erfaringer gjennom sine år i ulike bedrifter:
- Jeg jobbet og stod på, men syntes ikke at jeg fikk god nok uttelling for innsatsen min.
- Som NITO-medlem benyttet jeg meg selvsagt av økonomiske medlemsfordeler innen bank og forsikring. Men på et tidspunkt så jeg at det burde være rom for bedre vilkår på arbeidsplassen.
- Jeg hadde ingen tillitsvalgt, vi hadde ingen bedriftsgruppe.
- Jeg kjente at jeg måtte ta skjeen i egne hender og gjøre noe med situasjonen.
Han ringte det lokale NITO-kontoret i Østfold. - Jeg fikk god hjelp! Kort tid etterpå etablerte vi bedriftsgruppe på arbeidsplassen. Jeg ble valgt til tillitsvalgt.
Skaffet høyere lønn til medarbeiderne
- Litt nervøs gikk jeg inn i mitt første lønnsoppgjør i forhandling med ledelsen. Dette var i en av mine første arbeidsplasser etter utdanningen min, og ikke der jeg jobber nå.
- Du verden for en god følelse det var å etterpå kunne si at NITO-medlemmene fikk høyere lønnsøkning enn alle andre på jobben.
- Selv om 0,2 prosent i høyere lønnsøkning enn de andre ikke er så mye, så var det likevel mer. Dette ga meg og hele bedriftsgruppa energi og var dermed bare startskuddet for flere gode forhandlinger for å få en enda bedre jobbhverdag.
Verv flere medlemmer
- At dere går sammen er helt essensielt, sier han.
- Sammen er dere sterkere! Da blir det også enklere å verve flere til å melde seg inn i NITO.
- Ha forventninger og gjør krav på dem.
- Vi skal gjøre arbeidsstedet attraktivt for de ansatte, fordi godt miljø, trivsel og gode arbeidsvilkår gir økt produktivitet og yrkesdeltakelse. Vi skal lytte til arbeidsgiverne, forhandle med ledelsen. Noen ganger må vi både "gi og ta", forklarer Rusek.
Han minner om at når du representerer arbeidstakerne er du en del av det såkalte trepartssamarbeidet. Forholdet mellom arbeidstaker, arbeidsgiver og staten. - Om vi ser stort på det, så er det disse partene som sammen bidrar til gode arbeidsforhold i Norge.
- Når du forhandler på arbeidsplassen og gjøre det på vegne av mange, så gir det større slagkraft. Dere får bedre betingelser og en bedre hverdag.
Rusek er kjemiingeniør. Han er veldig engasjert i jobben. Nå jobber han i Cowi hvor han hele tiden leter etter måter å gjøre arbeidet bedre på.
Som tillitsvalgt har han også et ekstra fokus på arbeidsvilkår og goder på vegne av NITO-medlemmene.
Ekstra fri og trening i arbeidstida
- Lønnsoppgjør er alltid spennende. Husk at du kan få mer enn kroner og øre, sier han og vil inspirere andre som skal inn i forhandlinger med ledelsen.
- Ekstra fri i jul og i påsken, trening i arbeidstida, kompensasjon for reisetid og tida det tar å skifte til arbeidsklær er bare noe dere kan forhandle om.
Rusek oppfordrer flere til å bli NITO-medlem, til å danne bedriftsgruppe og ønsker alle som skal i lønnsforhandlinger lykke til.
- Vær kreativ og du kan få en god deal, avslutter han.