NTNU-studenten opplevde svært forskjellige søknadsprosesser da han var i gang med jobbjakten.
Noen tar evnetester et halvt år før sommerjobben, mens andre kaller inn til intervju før fristen er ute.
Sandefjordingen fikk sommerjobb i DNB. I tillegg var han gjennom en ganske omfattende søknadsprosess for en jobb i Telenor.
20-åringen går nå andre året på bachelorutdanningen dataingeniør ved NTNU i Trondheim.
Han sier at det er vanskelig for andreårsstudenter på hans utdanning å få en sommerjobb innenfor fagfeltet. Men likevel har flere studiekamerater klart å få en relevant sommerjobb.
LES OGSÅ: Dette kan du tjene i sommerjobben 2023
Evnetester hos Telenor
I Telenor var det evnetester, flere intervjurunder og en programmeringscase Gudvangen måtte gjennom.
- Det var veldig mange hinder. Jeg tenkte litt på at de investerer veldig mye ressurser i søknadsprosessene, men det viser hvor ettertraktet studenter er, sier han.
NITO-advokat Farah Ali stusser på ressursbruken.
- Jeg mener det er uforholdsmessig at man skal måtte gå gjennom masse tester for en sommerjobb på to måneder, sier hun og fortsetter:
- Det er jo litt personlig, du legger igjen mye av deg selv, og så får du kanskje ikke jobben heller. Men arbeidsgivere bruker mye ressurser på den type søknadsprosesser, så det bør være en avveining der.
- Stadig mer vanlig å evneteste
Hun påpeker samtidig at evnetester stadig blir mer vanlig.
- For våre studentmedlemmer kan det være en god trening på hva de vil møte når de søker fulltidsarbeid etter endt utdanning.
Ali ser også poenget med at evnetester kan effektivisere søknadsprosesser, ved at de som svarer best går videre i rekrutteringsprosessen. Men er tydelig på at det er flere faktorer som spiller inn.
- Noen vil kanskje påstå at søkere som svarer best på evnetester er de beste kandidatene. Jeg er ikke så sikker på det, fordi evnetester er kun av mange faktorer ved ansettelse. Andre faktorer som man bør ta hensyn til, er blant annet personlighet, motivasjon og erfaring.
Fikk raskt svar
Søknadsprosessen i DNB, hvor Gudvangen fikk sommerjobb, beskriver han som ganske kort.
- Det var overraskende. Jeg søkte tidlig på denne jobben, i motsetning til en del andre jobber jeg søkte på.
Han søkte ca. 20 dager før fristen gikk ut.
- Dagen etter jeg hadde søkt spurte de om jeg ville komme på intervju. Det var veldig uformelt. De spurte om hva jeg er interessert i, og forsøkte å kartlegge hvem jeg er som person.
Gudvangen fikk høre at han kom til å få svar noen uker senere, men det tok bare noen dager.
- Det var en veldig positiv opplevelse, sier han.
20-åringen søkte også på Sintef og andre forskningsinstitutter. Men der er det høyere krav for utdanningsnivå, i stedet for erfaring, påpeker han.
- Det er viktig å huske på at selv om man ikke får en sommerjobb man har søkt på, er det fortsatt en måte å få kontakter på.
- Vær ærlig i jobbsøknaden
NTNU-studenten synes det er vanskelig å vite hva et selskap ser etter, og hva de forventer.
- Det er jo fint å ha gode karakterer. Men innenfor programmering betyr det mye om du har vist personlig interesse for fagområdet. Om du har laget egne prosjekter f.eks. Et bra søknadsbrev er viktig, hvor man får vist hvem man er.
Han er tydelig på at det er viktig å være ærlig i jobbsøknaden.
- Studenter bør tenke på at det er mennesker som ser på søknaden. Den kan bli litt formelaktig. Man skriver det man tror folk vil høre, men det er viktig å snakke ærlig om seg selv.
Han får støtte fra Ali på dette.
- Et generelt tips er å alltid være ærlig i søknadsprosessen.
NITO sitt jobbsøkerteam kan evaluere CV-er og jobbsøknader til medlemmer som ønsker det.
- Jeg visste om muligheten, og har vurdert det, forteller Gudvangen.
- Ikke gi opp
20-åringen er veldig tydelig på at man ikke må gi opp.
- Det er viktig å ikke gi opp. Man må stå på, og være veldig aktiv. Kanskje man ikke har erfaring akkurat nå, men det får man. Det verste som kan skje, er jo at man får et nei.
Han får støtte fra NITOs advokat.
- Det er mange som søker på mange jobber før man får jobb. Det kan være mange grunner til avslag, og det er ikke alltid at søker vet årsaken til avslag.
Hun legger til:
- Dersom man har vært på intervju og fått avslag, kan det være lurt å spørre om begrunnelsen for avslaget, slik at man kan jobbe med de tilbakemeldingene man får.
LES OGSÅ: Sommerjobb? Dette bør du være obs på
Gudvangen er spent før årets sommerjobb. På spørsmål om DNB er drømmejobben, er han ikke helt sikker ennå.
- Den er veldig, veldig fin. Da jeg begynte å søke, var det ikke DNB som poppet inn i hodet mitt. Men de er veldig store innenfor teknologi. Det er jo den største banken i Norge, påpeker han.
- Hvilke forventninger har du til sommerjobben?
- Jeg gleder meg veldig. Jeg kommer til å jobbe med gøye prosjekter. Jeg forventer at jeg kommer til å få et ordentlig læringsutbytte av oppholdet. Bare det å være i et slikt miljø med så erfarne folk, er kjempegod kunnskap å ha med seg videre.