Den nødvendige samtalen – Hva er lov og hva er lurt?
Trenger du trening i hvordan håndtere og samtale med ansatte som ikke fungerer eller presterer?
På NITOs kurs lærer du hvordan du som leder tar tak i og løser utfordrende situasjoner med ansatte på en god, praktisk og effektiv måte, og innenfor gjeldende juridiske rammer.
Styringsrett og omsorgsplikt som leder
I dette kurset er styringsrett, men også styringsplikt og omsorgsplikt viktige faktorer. Jussen setter rammer for hva du må gjøre, hva du ikke bør gjøre og hva du har rom for å gjøre når noe ikke fungerer som ønsket på jobb.
Samtidig får du konkrete tips om hvordan du rent praktisk skal håndtere ansatte som står i situasjoner som påvirker prestasjonene eller atferden deres. Sentrale tema vil være tydelige rammer, god kommunikasjon og trygghet i relasjoner.
Et praktisk rettet kurs
Kurset legges opp som en kombinasjon av forelesning, dialog med deltakerne og praktiske øvelser. Sentrale spørsmål som blir belyst:
- Hva har du som leder rett til, og hva har du plikt til?
- Hvordan gå fra «den vanskelige samtalen» til «den viktige og nødvendige samtalen»?
- Hvordan planlegge, gjennomføre og følge opp samtalen?
Kursholderne benytter klassiske eksempler med ansatte som ikke leverer, sykdom som påvirker leveranser på jobb, eller mistanke om rus eller andre problemer av privat art. Målet er at du etter endt kurs er tryggere på hvordan du som leder kan håndtere disse situasjonene og samtidig gi arbeidstaker de beste mulighetene til å lykkes.
Programinnhold: Den nødvendige samtalen
09.00-09.30:
- Oppstart og presentasjon
- Hva vil det si å være leder?
- Hva er en nødvendig samtale, og i hvilke situasjoner oppstår behovet?
- Erfaringsdeling
- Læringspunkter for dagen
09.30-12.00 (innbakt 2 mindre pauser) :
- Forventningsavklaring og tydelige rammer (juss og kommunikasjon)
- Styringsrett og -plikt, omsorgsplikt
- Håndtering av rammeglidning (atferd som er utenfor definerte rammer)
- Praktisk oppgave
12.00-13.00:
- Lunsj
13.00 (innbakt 2 mindre pauser):
- Eksempler/case
- Sykefravær
- Personlige/familiære utfordringer, rus
- Underprestasjon på grunn av manglende vilje eller evne
- Praktisk oppgave
- Dokumentasjon og videre oppfølging
15.30:
- Oppsummering læringsmål
- Spørsmål og svar
16.00:
- Takk for i dag og vel hjem!
Tverrfaglig vinkling
Kurset holdes av to svært kompetente kursholdere som fokuserer på hva som er lov og hva som er lurt fra deres to ulike perspektiver. Begge er erfarne kursholdere og holder foredrag innen sine respektive fagfelt.
Hedvig Rognerud er DNCF sertifisert coach og har lang erfaring som leder og fra ledercoaching og konflikthåndtering som rådgiver. Hun er opptatt av menneskemøter og samarbeidsrelasjoner og tar med seg en stor verktøykasse innen temaene respektfull kommunikasjon, samhandling og konflikthåndtering. Hun arbeider i dag som forretningsutvikler i Fossekall AS og har tidligere vært fagansvarlig for psykososialt arbeidsmiljø i bedriftshelsetjenesten.
Kari Bergeius Andersen er advokat med spesialisering i arbeidsrett, og har bred erfaring med problemstillinger knyttet til ledelse, styringsrett og omsorgsplikt, varslingssaker og håndtering av manglende prestasjoner eller sykefravær. Hun bistår arbeidsgivere i omstillingsprosesser. Kari er til daglig partner i advokatfirmaet Storeng, Beck & Due Lund.