Gå til innhold

Alt om lønn i privat sektor

Her finner du svar på det du lurer på om lønnsforhandlinger, dine tariffavtaler og siste nytt om lønnsoppgjøret i privat sektor. Hva kan du gjøre selv for å få høyere lønn?

Slik forhandles lønn for deg som jobber i privat sektor

I privat sektor forhandler NITO spillereglene sentralt med arbeidsgiverforeningene NHO, Virke og Finans Norge. Hvor stor lønnsøkning du og dine kolleger får i år, det forhandles lokalt i den enkelte bedrift.

 

I de lokale forhandlingene møtes våre tillitsvalgte og ledelsen til lønnsforhandlinger for alle NITOs medlemmer som jobber i bedriften. De blir enige om en økonomisk ramme for årets oppgjør, også kalt en økonomisk pott. Denne er det ledelsen som fordeler til den enkelte.

Ilustrasjonsbilde samtale og forhandling Foto: GettyImages

Tariffavtaler i privat sektor

I tariffavtalene finner du reglene for hvordan partene forhandler lønn, permisjoner, AFP og mye mer. I privat sektor har NITO tariffavtaler med NHO, Virke, Virke HUK og Finans Norge, i tillegg til flere direkteavtaler med uorganiserte bedrifter.

Lønnsstatistikk privat sektor

Se lønn fordelt på geografi, erfaring, bransje, alder og stillingsgrupper. Statistikken er ditt viktigste verktøy i lønnssamtalen eller når du forhandler lønn i ny jobb.

Snakk lønna di opp – bruk lønnssamtalen

Lønnssamtalen er en forventningsavklaring mellom deg og din leder om din lønnsutvikling. Det er ikke en forhandling hvor du kan forvente svar der og da, men din beste mulighet til å gi lederen din de gode argumentene for hvorfor nettopp du fortjener mer i lønn i år. 

 

Forbered deg godt. Tenk gjennom hva du har bidratt med siste året, sjekk statistikken og snakk med kollegene dine om lønn. De eneste som tjener på at vi ikke snakker om lønn, er arbeidsgiver.

Ung, smilende mann i engasjert samtale med leder Foto: GettyImages

Siste nytt om lønnsoppgjøret i privat sektor


Les flere saker om lønnsoppgjøret i privat sektor