Gå til innhold

Oppsigelse, nedbemanning og permittering

Hva skal til for at arbeidsgiver kan si deg opp? Hvem må gå i en nedbemanning, og når er det et alternativ å permittere? Hva kan NITO hjelpe deg med?

Vi er der for deg når noe skjer

Det er krevende å stå i en situasjon hvor du er redd for å miste jobben. Her har vi samlet stoff som svarer på det du lurer på i en sånn situasjon.

Når bare du sies opp

Hva skal til for at arbeidsgiver kan si deg opp hvis de for eksempel er misfornøyd med jobben du gjør? Hvilke rettigheter har du?

Nedbemanning - kort oppsummert

I en nedbemanning vil det være behov for å si opp noen. Det finnes imidlertid regler for utvelgelsen av hvem som må gå og hvordan prosessen skal være.

Skal du i drøftelsesmøte?

Hvis arbeidsgiver vurderer å si deg opp, skal de kalle deg inn til drøftelsesmøte. Her får du noen konkrete tips til hvordan du forbereder deg til et slikt møte.

Sluttpakker

Når er det aktuelt å ta i bruk sluttpakker, og har du krav på det hvis du sies opp? Hva bør en slik sluttavtale inneholde?

Permittering

Permittering kan være et alternativ til nedbemanning. Men hva er reglene for permitteringer, har du krav på dagpenger og hva kan NITO hjelpe deg med?

Virksomhetsoverdragelser

Hva skjer med jobben din når virksomheten du jobber i blir solgt? Må du bli med over til ny arbeidsgiver? Beholder du rettighetene du har hatt?