gaute rønningen.jpg

- Hvem er du og hva jobber du med?

- Jeg heter Gaute Rønningen, fra Ås utenfor Oslo. Jobber som utvikler hos Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek i Oslo, hovedsakelig med datagrensesnitt, interne systemer og matematisk notasjon i bøker. Er på et team som jobber med produksjon av bøker for blinde, folk med synshemninger og dyslektikere.

- Hva er det mest nerdete du interesserer deg for?

- Det må nesten være rollespill, typ Dungeons & Dragons 5th Ed. Jeg har en kollega som også spiller, så når vi begynner å snakke om det, kan det fort bety at vi ikke får gjort noe særlig annet på en stund.

- Hva motiverer deg som tillitsvalgt?

- Å kunne være med på å gjøre arbeidsplassen til en bedre arbeidsplass, å kunne bistå medlemmene på best mulig måte og å utvikle meg som person.

- Hva er det viktigste du har lært hittil?

- At det ikke skader å spørre hvis du er i tvil, spesielt ikke NITO sentralt.

- Hva er de viktigste utfordringer i din bedriftsgruppe framover?

- Vi går, mest sannsynligvis, mot en virksomhetsoverdragelse i vår virksomhet, så det blir mye jobb for å opprettholde det vi allerede har kjempet for. Samt passe på at at alt går riktig for seg. Ellers jobber vi sammen med Tekna for å få på plass en avtale rundt beredskapsvakt.

- Hva skal til for at dere får løst dette?

- Godt samarbeid med ledelsen og andre fagorganisasjoner, samt involvere NITO sentralt hvis det oppstår noen problemer.

- Hva er ditt beste tips til andre tillitsvalgte i NITO?

- Ta tillitsvalgtkurs Intro 1, 2 og 3. De hjelper veldig i å sette deg inn i ulike situasjoner du kan komme opp i. Ta ekstra kurs og bruk NITO for det de er verdt.

- Vil du anbefale andre å ta på seg verv som tillitsvalgt? Hvorfor?

- Ja. Du vil få innblikk i hvordan bedriften/virksomheten fungerer på innsiden. Du vil kunne utvikle deg som person. Du vil bli kjent med veldig mange andre flinke tillitsvalgte i andre bedrifter/virksomheter og dra lærdom av deres erfaringer, spesielt hvis du melder deg på NITO kurs.

- Hvis du kunne få et ønske oppfylt for arbeidslivet i Norge, hva ville du tatt tak i? Hvorfor?

- 4-dagers arbeidsuke, uten at dette reduserer stillingsprosenten. For eksempel onsdagsfri. Det kan medføre bedre kvalitet på arbeid som utføres de dagene som man er på jobb, på grunn av at medarbeidere er lykkeligere, mindre stress, mindre helseplager som følge av mindre stress. Samt er onsdag en fin dag for å få en liten pustepause.

- Hvilke av NITOs medlemsfordeler bruker du? Og hvorfor?

- Jeg benytter meg av forsikringene og leser TU når det kommer i posten. Jeg har også benyttet meg av gratis advokathjelp i tillitsvalgtarbeid. Forsikringstilbudet er godt og billig, spesielt innboforsikringen. TU er interessant for meg, gøy å følge med på hva som skjer av fremskritt. Og advokathjelpen kommer godt med når man skal forhandle med ledelsen og få litt ekstra tyngde i diverse avtaler.

- Hvorfor skal andre melde seg inn i NITO?

- Man bør melde seg inn i NITO fordi vi står sterkere samlet - dette gjelder i og for seg for alle fagforeninger, men hvis man har teknologisk utdanning, bachelor eller master, vil man generelt tjene mer på å være på vår side av ulike forhandlinger. I tillegg kan jeg nevne: gode bank- og forsikringsordninger, tilgang på mange kurs, dyktige advokater som gir svar på det meste man lurer på om arbeidsrett - eller annen jus tilknyttet arbeid. Virker, generelt sett, som om man blir godt tatt vare på.