Gunn Raknes med livbøye.JPG- Jeg elsker å være ute på tur (se de spektakulære bildene nederst i saken), gjerne høyt til topps og til vanns. Jeg passerer mang en livbøye på min vei. Det er klart jeg tar en ekstra titt, jeg går gjerne bort og retter litt på den og ser til at livbøyen er i fin form, sier Raknes (bildet).

- Det gir selvfølgelig en ekstra dimensjon når produktet du er med på å produsere bidrar til å redde liv.

Hun er NITO-medlem og jobber som kvalitetssjef ved Polyform i Ålesund. Raknes er utdannet bioteknolog fra Maritim høyskole, det som i dag er NTNU i Ålesund.

I Polyform er hun leder for alt som har med HMS og kvalitet å gjøre. - Jeg følger opp alle ledd i produksjonen, alt fra innkjøp av råvarer, til sertifiseringer og at det er god kvalitet på alle områder, forteller hun. Bedriften har ca. 80 ansatte.  

Livbøyer har bedriften produsert for forsikringsselskapet Tryg så lenge hun kan huske. I 2022 hadde det drukningsforebyggende arbeidet som livbøyene fra Tryg utgjør – 70 års jubileum.

Slik lages livbøyene

- Livbøyene består av et skummateriale som er lett i vekt, det holder oppdrift, det er vanntett og er lett å håndtere, forklarer hun.

livbøyeproduksjon foto Polyform.jpg

- De blir til i en svært automatisert prosess. Polyform lager grunnstammen, etterpå bistår vekstbedriftene Vekst Ålesund og Grønneviken Industrier i Bergen i påmontering av refleks og redningstau og legger på maling.

Se videoen som Tryg har laget om hele produksjonsprosessen:

Det er enkelt å bruke livbøyene fra Tryg

- Alle skal kunne bruke en livbøye om det blir nødvendig, men vi lager jo et produkt som vi håper aldri blir brukt, sier Raknes. - Mange liv blir reddet med livbøyen, det gir motivasjon i arbeidet.

- Jeg er stolt av produktet vårt, og livbøyen er veldig fin der den henger rundt omkring over hele landet. Jeg bor selv ved et vann og der vet jeg at det er to livbøyer i nærheten, det skaper trygghet, siker Raknes.

Monica Rimestad (bildet under) er samfunnsansvarlig i Tryg Forsikring. Hun sier at Tryg hvert år får meldinger om at livbøyen har spilt en avgjørende rolle når liv har stått på spill. - Vi i Tryg er utrolig stolte over at vi i over 70 år uavbrutt har bidratt til å gjøre det tryggere å ferdes langs sjø og vann. At livbøyen er helnorsk er vi også veldig stolte av, sier hun.

Monica Rimestad foto Tryg.JPG

- Og vi synes jo det er spesielt artig at ett av NITO sine medlemmer som er kvalitetssjef hos Polyform er med på å lage livbøyen. At livbøyen også bidrar til varig tilrettelagte arbeidsplasser gjennom Vekst Ålesund og Grønneviken Industrier er også en viktig dimensjon i livbøyens samfunnsmessige betydning, sier Rimestad.

Livbøyene varer i årevis og blir byttet ut etter hvert.

Oppfordrer unge til å velge teknologisk utdannelse

I tillegg til livbøyer lager Polyform blant annet notflotører til fiskeindustrien, de gule ringene du kan se i not. Raknes forteller at de lages av det samme materialet som livbøyen. De lager også luftfylte blåser og fendere, og fenderlister til brygger og båter, og annet utstyr innen oppdrett og aquakultur.

Som ingeniør eller teknolog har du en variert arbeidshverdag. Raknes oppfordrer unge i dag til å velge en teknologisk utdannelse for slik bli med på å skape gode løsninger for framtida.

Kvalitetssjefen er alltid opptatt av å bidra til å utvikle nye innovative bærekraftige løsninger.

- For tiden tester vi ut mer bruk av biomaterialer, vi ser på hvordan råvarer mer kan erstatte fossile råvarer. Vi jobber også mye for å øke gjenbruken i produksjonen vår.

- Som ingeniør og teknolog lærer du noe nytt hele tiden og du bidrar til utvikling. Du sitter med nøklene til det grønne skiftet, sier hun.

- Vi er en plastbedrift, og det er i dag slik at verden ikke klarer seg helt uten plast. Vår oppfordring er at du må bruke plast på en fornuftig måte. Vårt mål er å lage produkter av god kvalitet og med svært lang levetid, og det klarer vi.

Ser stor verdi av NITO-medlemskapet

Raknes minner også om viktigheten av å være organisert. - NITO er fagorganisasjonen nærmest meg med tanke på min utdannelse og jobbhverdag.

- Det er godt å vite at du har en støttespiller gjennom en organisasjon som NITO. Ikke minst byr et medlemskap i NITO på mange ekstra fordeler.

Raknes trekker fram gode tilbud på forsikring og bank. - Jeg har forsikringer i Tryg og er premium-kunde i Nordea og det synes jeg fungerer bra.

Vil bruke rabattkode hos Fjellsport

Hun gisper etter luft når hun gjøres oppmerksom på at du som NITO-medlem også får 20 prosent rabatt på Fjellsport.no.

Gunn Raknes vinterfjell foto privat.JPG
NITO-medlem Gunn Raknes på Randers Topp. Foto: Privat

Hent din rabattkode til bruk på fjellsport.no (krever innlogging)

- Jeg klatrer mye i fjellene og handler mye på Fjellsport. Den medlemsfordelen skal jeg definitivt benytte meg av. Klatreutstyr bruker jeg mye i Molladalen i Barstadvika på Sunnmøre. Denne dalen er blant de fineste dalene i Norge. Her finner du masse tagger og det er litt trolsk stemning, samtidig som du har et fantastisk panorama.

- Trigges du av å klatre opp på en tindenål er Bladet min absolutte favoritt. Jønshornet er en annen nærliggende herlighet, den krever ikke tau. Velkommen til Sunnmøre!

Gunn Raknes sommerfjell.JPG
Skitur til Slogen. Foto: Privat

Se alle dine rabatter som NITO-medlem

Lær mer om livbøyen (tryg.no)