– Det var veldig gøy. Jeg fikk en «energiboost» av å være med, forteller Áile Guttorm Eriksen (25).

Hun deltok i andre sesong av realityserien «Rådgiverne». En nettserie som skal rekruttere ingeniører, arkitekter og IT-konsulenter som snart er ferdige å studere, ifølge Norconsult, som står bak serien.

25-åringen jobber til vanlig som vann- og avløpsingeniør på Norconsult sitt kontor i Lakselv i Finnmark. Hun fikk jobben allerede før hun var ferdig på skolen. Da var hun i kontakt med NITO.

– NITO var behjelpelige med CV og hjelp til hvordan man håndterer et jobbintervju. Det satte jeg veldig pris på.

Med kamera på slep i et halvt år

Det var gjennom jobben i Norconsult hun fikk tilbudet om å delta i realityserien.

– Jeg fikk en e-post med spørsmål om jeg kunne tenke meg å delta. Etter hvert startet casting-prosessen hvor jeg fikk spørsmål om hvilke interesser jeg hadde, om jeg var vant til å være foran kamera osv.

Gjennom et halvt år fulgte kameraene den unge ingeniøren. Hun tegner blant annet vann- og avløpsanlegg til en skole i hjembyen Karasjok, og drar på jobbfest i Oslo.

Eriksen synes det har vært veldig givende å delta.

Aile og plakaten.jpg

– Vi hadde en dag der vi filmet i 12 timer, men arbeidsdagen gikk fort. Det var spennende og lærerikt.

Hun har fått mange reaksjoner både fra familie, venner og ukjente.

– Jeg har fått fanmail, sier hun og ler.

– Folk kom bort til meg og sa at de hadde sett meg på YouTube, legger hun til.

Ønsker flere jenter i bransjen

Eriksen håper deltakelsen i realityserien kan få flere jenter til å velge samme yrke som henne.

Kvinner utgjør kun en fjerdedel av ingeniører og teknologer i Norge.

–  Jeg har lyst til å få flere jenter inn i bransjen. Det er bare gutter på kontoret i Finnmark hvor jeg jobber, forteller 25-åringen.

– Jeg har lyst til å inspirere unge jenter til å begynne på et ingeniørstudium. Jeg vil vise at det ikke bare er avløp, vann og dritt.

Gjennom realityserien har hun fått mange kontakter. Nå tar finnmarkingen en videreutdanning ved Universitetet i Agder for å bli sivilingeniør.

– Det er en gyllen mulighet. Jeg tenkte at det kan være greit å ha en master på papiret. Jeg hadde lyst til å studere mer, for jeg har alltid vært en skoleflink person, sier hun.

Fulgte i vennenes fotspor

Jobben i Norconsult har hun beholdt ved siden av studiet.

– Det beste med jobben min er alle mulighetene jeg får. Det er mye kontorjobb, men man får muligheten til å knytte kontakter rundt om i Norge, og muligheten til å delta på ulike arrangementer. Det er bra arbeidsmiljø og mye sosialt som skjer.

Eriksen ble inspirert av stemoren som er HMS-rådgiver, og flere venner som er snekkere, da hun valgte å bli ingeniør. Hun var veldig glad i realfag, og var også innom tanken på å bli lege eller psykolog.

Men valget falt til slutt på ingeniøryrket. Eriksen visste ikke hva NITO var før hun tok en prat med noen på en stand ved studiestedet.

– NITO har veldig gode forsikringer

– De fortalte meg om de ulike fordelene, som forsikringene, og at de kunne hjelpe meg med CV. Jeg har vært medlem siden, forteller hun.

NITO har også vært innom arbeidsplassen hennes for å holde foredrag, og gitt en påminning om de ulike medlemsfordelene.

– NITO har veldig gode forsikringer, særlig for studenter. Det følger med gratis innboforsikring, og jeg har hatt bilforsikring gjennom NITO.

Da det var lekkasje i leiligheten hun bodde i da hun tok bachelorstudiet, fikk hun også hjelp av NITO.

– Hvorfor skal andre velge å melde seg inn i NITO?

– Det første er jo fordelene man får. Det er ulike kurs man kan være med på, og arrangementer som skjer. Innboforsikring var viktig for at jeg ble med. Det er også viktig å være en del av et nettverk. At man kan føle på et samhold samtidig som man jobber, konkluderer hun.