Forbrukerøkonom Derya Incedursun..JPGDet er i juni at både skattepenger, om du får tilbake på skatten, og feriepenger kommer inn på kontoen.

- For mange er kontoen i juni litt mer velfylt enn den er til vanlig. Da kan det for noen være lett å bli revet med og bruke mer enn normalt, sier Nordeas forbrukerøkonom Derya Incedursun.

- Det er fint med feriepenger og skatteoppgjør for de som er heldig å få igjen på skatten. Noen har kanskje også avsluttet et leieforhold på en leilighet/hybel før sommerferien og har penger til gode fra depositumskonto. Det kan derfor være lurt å legge en god plan for hvordan midlene skal forvaltes og disponeres, sier Incedursun.

Husk at små beløp som forsvinner ut av kontoen din, fort kan utgjøre en større sum en forventet.

- Her er mine tips for hvordan du kan få mest mulig utbytte og glede av pengene både i ferien og i lengden, sier Nordeas forbrukerøkonom.

Fem sparetips for deg som er student

  1. Sett av penger til ferien og husleie. Legg en plan for hva du ønsker å bruke penger på i ferien og hvor mye. Det er viktig å kunne unne seg noe ekstra, hvis man har råd til dette. Prioriter husleia først.

  2. Spar opp en buffer. Det er alltid lurt å sette av penger til siden som kan gå til uforutsette kostnader eller utgifter. Kanskje du knuser telefonen din eller ferien blir dyrere enn planlagt?

  3. Sett penger på BSU eller Boligsparekonto. BSU er en gavepakke til deg som er 33 år eller yngre og har en skattbar inntekt. Samtidig får du en svært god rente på sparebeløp. Pengene kan brukes til boligkjøp og nedbetaling av lån. Sparer du kr 25.000 i året får du kr 5000 i skattefradrag hvert år. Totalt kan du spare kr 300.000. Les mer om BSU eller Boligsparekonto

  4. Kvitt deg med utestående gjeld. Hvis du har fått utbetalt litt ekstra, så kan det være en fin anledning til å kvitte deg med kredittkortlån hvis du har dette. Det er ingen bedre start på sommerferien.

  5. Få ned gjeldsgrad dersom du har boliglån. Har du noe til overs etter at kredittgjeld eller annen dyr gjeld er nedbetalt, så kan du benytte anledningen til å få ned gjeldsgraden på boliglånet og betale det du ønsker. Mange har sikkert strukket seg litt ekstra når det gjelder boliglånet.

Ikke noe fra Lånekassen om sommeren

Husk at du som student ikke får utbetalt penger av Lånekassen i juli eller august. Hvis du er avhengig av disse pengene for å dekke husleie eller til nedbetaling av boliglån, så bør dette høyst prioriteres.

Skaff deg en digital lommebok – få oversikt

Last ned Nordea Wallet – denne fungerer som en digital lommebok. Applikasjonen gir deg enkelt oversikt over alle dine kortkjøp og saldo på dine kort. På denne måten får du oversikt over hva du bruker penger på i måneden. Og det kan gjøre det enklere å planlegge hva du kan kutte ned på.

Husk at du som studentmedlem i NITO kvalifiserer direkte til Nordeas eksklusive kundeprogram Premium Next

Fordeler Nordea Premium Next

– banktilbud for deg som er 18-34 år og NITO-medlem

Mer om Nordea Premium Next

Bli kjent med dine bankfordeler i Nordea Premium

Jeg vil bli kontaktet av Nordea