NITO-medlem Steven David Bendal er en av ingeniørene som har bidratt til moderniseringen av trappeanlegget som har blitt Ålesunds turistmagnet. Han var byggeleder da de eldgamle trappetrinnene skulle restaureres.

- Mange av de opprinnelige trinnene er bevart, samtidig som at byggverket har fått et mer moderne uttrykk, forklarer han.

Av 418 trappetrinn måtte 363 støpes på nytt. Rekkverket som følger trappene er også delvis bevart. Det tar ca 15 minutter å gå opp til Fjellstua og der oppleve en spektakulær utsikt over hele byen, fjell, fjord og havgap.

Ålesund utsikt GettyImages.JPG

Fjellstuetrappene i Ålesund har en historie helt tilbake til slutten av 1800-tallet. Det var da delvis amatørmessig gjort og uten dagens krav til sikkerhet. Den offisielle åpningen skjedde ikke før i 1920. 

Steven David Bendal- Over tid, ble trappene skadet av naturlige årsaker. Det var orkaner og vinder, men også trerøtter som førte til at mange av steinene falt. Derfor ble det behov for renovering. I tillegg til reparasjoner og det elektriske arbeidet, ble det støpt noen ramper med glassverk. Dette gir en enda finere opplevelse til de som velger å gå opp trappene, sier Bendal (bildet).

- Ingeniørene beregner jo hva som trengs for at dette skal stå i de neste over 100 år. Så når de er laget på nytt igjen nå, så er det med moderne armering, med betongkvaliteter som skal tåle tidens tann, sier Bendal.

Ta turen opp Fjellstuetrappene i Ålesund

Er du på besøk i Ålesund har det nesten blitt obligatorisk med en tur opp Aksla.

På toppen kan du kjøpe deg en svele med brunost eller en bedre middag. Utsikten og trappeturen opp får du gratis.

På kvelden og natten er trappeveien som slynger seg opp fjellet opplyst med små lamper.

Få med deg denne ingeniørkunsten når du er i Ålesund. God tur og god fornøyelse!