Jobber du jevnlig ved en dataskjerm og har behov for databriller, kan du få synsundersøkelse og databriller dekket av arbeidsgiver.

Hva er databriller?

Databriller er briller som er tilpasset arbeid foran dataskjermen. De spesielle brilleglassene avlaster øynene når du skal fokusere. Glassene er også behandlet slik at de både fjerner gjenskinn og øker kontrastene.

En databrille er en enstyrkebrille som er spesielt tilpasset avstanden til dataskjermen.
Det kan også være aktuelt å få progressive og flerstyrkebriller, men behovet for dette må dokumenteres særskilt. 

Databriller vs terminalbriller
Begge brillene gir samme forebyggende effekt, men synsfeltet i terminalbriller er bredere, som gjør denne brillen godt egnet dersom du jobber på flere skjermer samtidig.

Hvem har behov for databriller?

Hvordan vet man at man trenger databriller? Det kan hende du har behov for databriller dersom:

  • Du blir trett og sliten foran PC
  • Du får mye vondt i hodet
  • Teksten på skjermen er utydelig
  • Det svir i øynene dine/tørre øyne mot slutten av arbeidsdagen
  • Nakke og skuldre føles stive og anspente etter jobb

Hvem har rett til å få databriller?

Databriller var tidligere kun forbeholdt de som sitter foran en skjerm på en kontorplass hele arbeidsdagen. I 2017 ble ordningen endret til også å gjelde for personer som er eksponert for skjermer også på enkelte andre områder.

Arbeidstakere som jevnlig jobber ved en dataskjerm har rett til å få synsundersøkelse og databriller dekket av arbeidsgiver.

Langsynhet
Etter fylte 40 år er det ikke uvanlig at synet endrer seg. Med tiden eldes øyelinsen, og den mister noe av sin elastisitet. Det blir dermed vanskelig å fokusere som før, og det kan bli vanskelig å se på nært hold.

Arbeidstilsynet presiserer at dette ikke gjelder bare typiske kontorplasser, men også andre typer skjermer. Det kan være alt fra skjermer på industrimaskiner til kassaapparat. Mobiletelefoner blir ikke regnet som en dataskjerm.

Dette kan du forhandle om i tillegg til lønn

Er du usikker på om du har rett på databriller? Snakk med din arbeidsgiver og se mer informasjon om synsundersøkelse og databriller på Arbeidstilsynets nettsider.

Hva er forskjellen på lesebriller og databriller?

Du tenker kanskje at det er like greit å bruke lesebrillene dine på jobben. Men verdt å vite er at det er visse ulikheter mellom en lesebrille og en databrille. 

Databriller er ment for å avlaste øynene dine når du jobber foran skjermen.

Lesebriller er på den andre siden ment til å korrigere synet, og er ikke nødvendigvis designet for PC-bruk, da kun et lite felt i midten av brillen er egnet for den avstanden du har fra skjermen. Dette kan blant annet føre til feil sittestilling, da du prøver å tilpasse lesebrillene etter skjermen.

Beskytter øynene dine mot blått lys

Databriller er veldig nyttige når det kommer til å beskytte øynene dine mot blått lys. Daglig omgis vi av det blå-lilla lyset fra skjermer, og dette kan påvirke både øyehelse og søvnkvalitet.

Over lengre tid kan eksponering fra det blå lyset føre til at vår interne klokke forstyrres, som kan føre til søvnforstyrrelser.

Noen tips som gjør arbeidet mer behagelig

Det er ikke bare databriller som kan gi deg en bedre arbeidsdag.

Vi er for eksempel ikke skapt for å sitte stille, og det er ikke uvanlig at stillesittingen fører til såre øyne, hodepine, ryggsmerter, smerter i skuldre, nakken, armene og hendene.

Noen raske tips som kan bidra til å gjøre arbeidsdagen mer behagelig:

  • Sørg for at du har støtte for underarmen
  • Unngå refleksjoner i skjermen
  • Anbefalt avstand til dataskjermen er mellom 50-70 cm
  • Unngå å plassere dataskjerm for høyt
  • Forsøk å variere sittestilling. Beveg deg og stå oppreist når du kan

Har du spørsmål om lønn eller dine rettigheter?

Via lenken under har du tilgang til en rekke hjelpsomme sider som kan besvare dine spørsmål.

Prøv vår lønnskalkulator og se våre temasider om lønn og arbeidsliv

Medlemsfordeler i NITO