Gå til innhold
Medlemsfordeler

Båt- eller bobilferie i sommer? Her er tipsene

I år blir det norgesferie på de fleste. Flere enn vanlig planlegger ferie i båt og bobil. NITOs forsikringspartner Tryg har samlet noen gode råd for deg som skal på sjøen med båt eller ut på veien med bobil.

Vurder kaskoforsikring også på båten

Du tenker kanskje at du kan droppe kaskoforsikring på båten fordi du er en god båtfører? De aller fleste kjenner til hvordan kaskoforsikring fungerer på bilveien.

Blir din bil skadet i en påkjørsel som føreren av den andre bilen har skyld i, vil ansvarsforsikringen på den andre bilen dekke skadene på din bil. Kaskoforsikringen på din bil skal dekke skader som du selv har forårsaket på egen bil. Men slik er det altså ikke på sjøen.

Ansvarsregler på sjøen

Det er sjølovens kollisjonsansvarsregler som avgjør om dden som har forårsaket skaden skal stå ansvarlig for den. Reglene er at de må ha utvist et skyldansvar som oppfyller visse juridsiek krav. Dette er nyttig å vite.

Dersom en annen båt påfører skade på båten din, er hovedregelen av du selv er ansvarlig for skaden på din egen båt, selv om du ikke har skyld i skaden.

For mange virker dette både urettferdig og merkelig, men slik er altså reglene. De eneste tilfellene hvor den andre kan måtte komme til å stå ansvarlig for skaden , er hvis de har opptrådt uaktsomt (for eksempel holdt høy fart i henhold til omgiveler og farvann) eller direkte har skyld i skaden. båt_shutterstock_719211967.jpg

Situasjoner det er nyttig med kaskoforsikring på båten

 • Hvis en båt kommer for å legge til kai ved siden av din båt som ligger fortøyd, og noe skjer med motoren som gjør at den kolliderer med din, så har du ikke nødvendigvis krav på erstatning fra den andre båteieren. Skulle du da ha latt være å kjøpe kaskoforsikring til din båt må du selv betale for reparasjoner på båten din.
 • Et annet eksempel kan være at din båt ligger på land i vinteropplag. Hvis en annen båt skulle velte og skade din båt, så har du ikke krav på erstatning fra den andre båtens eier med mindre de har gjort noe uaktsomt. Igjen så vil du være avhengig av å ha kaskoforsikring på din båt for å være helt sikker på at du ikke må dekke skaden på din båt selv.

Hva med ansvaret?

Sjølovens kollisjonsansvarsregler avgjør om den som har forårsaket skaden skal stå ansvarlig for den. Regelen er at de må ha utvist et skyldansvar som oppfyller visse juridiske krav. Kort forklart skal det mye til for at den som har skyld i en skade på en annens båt faktisk må stå ansvarlig for den. Derfor bør du tenke deg nøye om før du dropper kaskoforsikring på sjøen – uansett hvor dyktig eller erfaren båtfører du selv er.

Husk at du som NITO-medlem har 30 prosent rabatt på båtforsikring hos Tryg.

Få tilbud på båtforsikring

Slik klargjør du båten din for sommeren

Sørg for en trygg start på bobilsesongen

Planlegger du ferie med bobil til sommeren er det flere ting det kan være lurt å tenke på både før og under turen for å få en bedre og tryggere ferieopplevelse. Her er Trygs beste råd for bobilsesongen.

Bobil_smal.jpg

Vedlikehold bobilen din

Dersom du ikke har en helt ny bobil, så er det lurt å sjekke et par ting før du legger ut på tur. Mye kan ha skjedd med en bobil i løpet av de kaldeste månedene som kan gå ut over sikkerheten når bobilsesongen starter.

 • Har du oversett matrester eller smuler, kan du ha fått besøk av gnagere i bobilen i løpet av vinteren. Da kan dette være dekket av kasko-forsikringen. Har du i tillegg brukt Antimus sine hjulkassetter får du redusert egenandel hvis gnagere har gjort skader i bobilen.
 • Før du fyller vann første gang er det lurt å sjekke for lekkasje. Om høsten anbefales det å tømme kjøretøyet for vann. Har du ikke fått ut alt, kan vannrestene ha frosset og skadet koblinger, rør og slanger.
 • Sjekk at bobilen ikke har blitt utsatt for fukt. Dette bør gjøres hvert år hos forhandler eller på et verksted. Med en årlig tetthetskontroll oppfyller du forhandlers krav til fabrikkgaranti – og du vil i tillegg være dekket for fuktskader hvis du har Trygs forsikring Bobil Ekstra.
 • Glemte du å smøre låser, hengsler og gummilister før vinterlagring, er det en god ide å gjøre dette nå. Disse kan ha blitt tørre og stive gjennom alle månedene bobilen ikke har vært i bruk gjennom vinteren.

Før avreise

 • En bobil er oppleves kanskje større enn du tror. Vær obs på bilens ytre mål for å unngå bulker og riper.
 • Pakk bobilen riktig. Tunge gjenstander legges lavt og trygt. Unngå løse gjenstander.
 • Sjekk brann- og gassvarslere. Bytt batterier om nødvendig.
 • Sjekk at slukkeutstyr som brannteppe og slukkeskum/pulverapparat er lett tilgjengelig.
 • Sørg for at bilen er i god teknisk stand. Følg med på olje og lufttrykk.
 • Ikke ta med unødvendige verdisaker som frister til innbrudd og tyveri.
 • Gjennomgå reiseruten før du legger ut på veien. Beregn rikelig med tid.
 • Sjekk at alle papirer er i orden: Reise- og bilforsikring, pass (om du skal utenfor landets grenser) og ikke minst gyldig førerkort.
 • Pass på at avtalt kjørelengde for bobilen ikke overskrider det som er avtalt med forsikringsselskapet. Kontakt forsikringsselskapet om du er usikker på hvilken kjørelengde du har avtalt. Er du kunde i Tryg sjekker du dette selv på Min side.

På veien

 • Husk å holde god avstand til bilen forran, tell 1001 - 1002 – 1003. En feriepakket bobil har lengre bremselengde enn vanlige kjøretøy.
 • Unngå "hard" kjøring. Slipp kø forbi og ta gode pauser. Husk du er på ferie.

Når du stopper

 • Tenk gjennom hvor du parkerer bobilen for natten. Benytt campingplass, eventuelt parker et sted med flere bobiler sammen, slik at du minimerer innbruddsrisikoen.
 • Bruk alltid håndbrekk når du parkerer.
 • Åpne kanaler i bunn, slik at eventuelle gasser siver ut.

Husk at du som NITO-medlem får 30 prosent rabatt på bobilforsikring hos Tryg.

bobilforsikring som passer deg

30 prosent rabatt på forsikring

Få god forsikring til god pris. Allerede fra første private skadeforsikring får du 30 prosent rabatt hos Tryg, og får deres fordelsprogram Tryg Pluss med:

 • Tryg Omsorg - ti timer gratis psykologhjelp
 • Tryg Bolighjelp
 • Tryg ID

30 prosent på private skadeforsikringer

Aktuelle saker om dine medlemsfordeler

Jente med sekk .Foto: Shutterstock

NITO Reiseforsikring

Reiseforsikring er smart å ha, også i Norge. Du trenger ikke være på alpetur eller sydentur for å...