Halvparten av norske arbeidstakere er ikke fagorganisert og går glipp av mange fordeler – er du en av dem?

- Vår generasjon er oppvokst med at de fleste har fri på julaften, fri 1. mai og vi har muligheten til å reise på lange og fine ferier. Dette tar vi som en selvfølge og glemmer at det er unikt for Norge i sammenligning med andre land.  

FB_IMG_1668519898279[18].jpg
NITO-medlem Cathy Patanakarun.

Det sier IT-ingeniør og medlem i NITO, Cathy Patanakarun (bildet over). Hun har bachelor i informatikk og jobber som prosjektleder innen IT og digitalisering i Nord-Trøndelag elektrisitetsverk (NTE). Hun brenner sterkt for at folk i alle aldre og bransjer skal forstå viktigheten av å fagorganisere seg.  

Mer enn bare billig forsikring  

Patanakarun ble NITO-medlem som student, i første omgang på bakgrunn av billig innboforsikring. I arbeidslivet er støtten i lønnsforhandlinger, juridisk bistand og tilgang på legehjelp 24/7, sentrale elementer i engasjementet hennes. I 2016 ble hun tillitsvalgt på arbeidsplassen.

De siste syv årene har Patanakarun rekruttert enda flere medlemmer fra NTE, vel vitende om at desto flere organiserte man er, desto større gjennomslagskraft har man.

- Tilgang på lønnsstatistikk og juridisk bistand er bare et par av fordelene jeg opplever at mange ikke er klare over. Flere tror også at den femte ferieuka vi har i året er lovpålagt, men det er faktisk bare fagorganiserte som har krav på den, sier Paranakarun.

Dette er fordelene dine 

Mange forbinder fagorganisering med gode bank-, pensjon- og forsikringsavtaler, som førstehjemslån, egen pensjonskonto, og gunstige forsikringer til god pris. Det er gode fordeler, men mange glemmer støtten de får juridisk, lønnsforhandlinger, legehjelp, og CV- og søknadsskriving.

I tillegg får mange fem fulle ferieuker i stedet for fire uker og én dag. I de 25 lovfestede virkedagene er nemlig lørdag inkludert som virkedag, og loven tilsier derfor at man har rett på fire uker og én dag, ikke fem fulle uker.  

Som NITO-medlem får du blant annet tilgang til:  

  • Lønnsstatistikk
  • Gratis juridisk hjelp 
  • Gratis helsehjelp 24/7
  • Gratis sjekk av arbeidskontrakt
  • Gratis karriereveiledning
  • Forsikringer til medlemspris
  • Lav lånerente
  • Pensjonssparing som topper Finansportalens liste
  • Skreddersydde kompetansekurs

Medlem ble oppsagt under prøvetiden – fikk over 200.000 i erstatning 

NITO-advokat Fredrik Lund Skyberg, har bistått et medlem som opplevde usaklig oppsigelse under prøvetiden. Arbeidsgiver var ikke villig til å utvide prøvetiden, gi andre arbeidsoppgaver eller gi den ansatte en ny sjanse i en annen stilling.  

Medlemmet hadde en sterk sak, og NITO tok ut søksmål med krav om erstatning for usaklig oppsigelse. 

Tingretten slo fast at oppsigelsen var usaklig, og besluttet at medlemmet skulle få en erstatning for økonomisk tap på 180.000 kroner og en oppreisningserstatning på 25.000 kroner, i tillegg til dekning av sakskostnader. 

Fredrik-Lund-Skyberg-NT-03424.JPG
NITO-advokat Fredrik Skyberg.

- Saken var for komplisert til at medlemmet kunne gjort dette på egenhånd. Dersom man skulle betalt for advokatutgiftene fra egen lomme, ville vinninga fort gått opp i spinninga. Det lønner seg å være medlem i en fagforening som er villig til å ta saken for retten, avslutter Skyberg. 

NITO-medlem fikk over 200.000 kroner i erstatning

NITOs medlemsfordeler