- Jeg oppdaget skjeggkre en natt jeg skulle se til min nyfødte datter, forteller en som nå har blitt kvitt skjeggkre i boligen sin.

Skjeggkre ble oppdaget i Norge i 2013 og antall tilfeller har deretter økt kraftig. Skadedyrene er ikke farlige, men kan oppleves som ubehagelig å ha i hus.

NITO-medlemmer med NITO Innboforsikring har en forsikring som dekker bekjempelse av dette sjenerende, men harmløse insektet.

Velg NITO Innboforsikring

Hvordan fjerne skjeggkre i boligen

En metode for bekjempelse av skjeggkre er å bruke forgiftet åte. Denne metoden er et resultat av et forskningsprosjekt ledet av Folkehelseinstituttet og Norsk Hussopp Forsikring.

Når man legger ut forgiftet åte, i form av små dråper, vil skjeggkreene spise middelet og dø i løpet av kort tid.

Trygs forsikringsekspert, Øyvind Setnes, tror problemet kan reduseres raskt for de som blir rammet.

- Det er fantastisk at vi etter flere år med prøving og feiling endelig har en metode som vi ser bekjemper skjeggkre effektivt, sier Setnes.

- Behandlingen tar knekken på nær 90 prosent i en bolig i løpet av få uker. Det er et formidabelt gjennombrudd etter å ha famlet i blinde i årevis med et problem som har spredt seg over hele landet, sier han.

Forgiftet åte: Ikke farlig for mennesker

Giftstoffet som brukes for å fjerne skjeggkre skal være ufarlig for mennesker, men i husholdninger med små barn og dyr vil en trå varsomt fram. Her bør du ta sone for sone i boligen slik at det hele tiden er "frisoner".

Forgiftet åte
Enn så lenge er det kun skadedyrfirmaer som kan bruke slik åte per dags dato. Du som privatperson får altså ikke kjøpt eller bestilt forgiftet åte i butikk.

- Vi hadde i 2018 over 1000 skadesaker med skjeggkre. I mange tilfeller var flere boenheter involvert, for eksempel leilighetsbygg eller sameier, forteller Setnes.

- Nå har vi en effektiv metode, og vi håper å redusere skadetilfellene. I tillegg til å være effektiv er metoden også relativt rimelig, sier Setnes hos Tryg.

Sjekk om bekjempelse av skjeggkre dekkes av innboforsikring

I dag får du kjøpt både åte og limfeller i butikk, men forgiftet åte er altså ikke å få kjøpt over disk foreløpig. Her må du bruke skadedyrselskaper for behandling.

Har du først fått de i hus, kan det være en god ide og starte saneringsprosessen så raskt du kan. Sjekk hvor mye du får dekket av bekjempelse av skadedyr på innboforsikringen din. 

Metoden med forgiftet åte går ut på å spre åtet på mange steder i boligen og kombinere dette med godt renhold for å fjerne konkurrerende mat. Dermed spiser skjeggkreene åten og dør.

Deretter spiser neste skjeggkre det døde skjeggkreet, og snøballeffekten er i gang.

Skjeggkre spiser alt fra støv, papp, til sine egne.
Forsøk har vist at skjeggkrebestanden reduseres med opptil 90 prosent i løpet av seks til tolv uker, litt avhengig av boligens størrelse og andre variabler.

Les mer om NITO Innboforsikring

God dekning via Tryg

Det har vært mye fokus på skjeggkre de siste årene, ettersom skadedyret har spredt seg rekordraskt i hele Norge.

Tryg Forsikring er en av få som tilbyr råte- og skadedyrforsikring. Har du NITO Innboforsikring eller NITO Husforsikring er behandling mot skjeggkre inkludert.

- Mange frykter å få skadedyret i hus da det kan oppleves som svært ubehagelig. Noen frykter at verdien på boligen blir redusert. Men nå tyder alt på at denne behandlingen fjerner problemet, sier Setnes.

Skjeggkre - kred Johan Mattsson - Wikimedia Commons.jpg

Hvordan unngå skjeggkre i huset

Skjeggkre kommer gjerne inn i boligen via pappemballasje, pappesker, bygningsmaterialer og lignende. Det kan derfor være lurt å unngå å ta slike materialer inn i boligen.

Har du skjeggkre i boligen er det mye du selv kan gjøre for å begrense problemet:

Slik unngår du skjeggkre i huset:

  • Sett ut limfeller for å finne ut hvor skjeggkreene bor
  • Støvsug ofte for å fjerne matrester og tilgang til mat. Skjeggkre spiser alt mulig, også tørre planter og andre døde insekter.
  • Fjern mulige gjemmesteder for skjeggkreene. Reparer gulvbelegg og løse fuger, tett eventuelle hull langs lister.
  • Skjeggkre tåler tørrere forhold enn sølvkre, som liker seg best på baderom hvor det er fuktigere. Likevel kan reduksjon av fuktige forhold i boligen hjelpe også mot skjeggkre.

Skjeggkre eller sølvkre?

Blant insekter som ligner skjeggkre finner du sølvkre. Hva er egentlig forskjellen mellom sølvkre og skjeggkre?

Skjeggkre er større og har en spraglete struktur på kroppen. Den trives godt i hele huset. Sølvkre liker fukt, sølvfarget, og er mindre hårete og mindre i størrelse enn skjeggkre.

Typisk for skjeggkre er at haletrådene er like lange eller lengre enn lengden på kroppen. Det er også typisk at vinkelen på de ytre haletrådene er mer opp mot 90 grader ut fra den midtre haletråden.

Flere forskjeller mellom skjeggkre og sølvkre:

  • Et sølvkre blir ikke over 12 mm. Er insektet 15 mm? Da er dette et skjeggkre.
  • Kan insektet klatre loddrett? Sølvkre kan ikke klatre loddrett. Skjeggkre kan.
  • Hvor observeres insektet? Skjeggkre kan vandre i tørre omgivelser som for eksempel stue (normalt 20-40 prosent luftfuktighet). Sølvkre trives best i fuktige omgivelser, for eksempel på et bad. 

Bli kvitt skjeggkre, det er mye du kan gjøre selv

NITO har vært i kontakt med en person som har en bolig som har vært sterkt rammet av skjeggkre over lengre tid.

Personen ønsker å være anonym men forteller at det er lettere å få øye på skjeggkre om natten. Skjeggkreet er et typisk nattdyr, og vedkommende oppdaget det en natt hen måtte opp og roe sin nyfødte datter.

- Da lyset kom på, kunne jeg se skjeggkre langs og bak lister men også midt på stuegulvet. Dette er ekkelt, men jeg vet jo at de ikke er skadelige for mennesker, så redd ble jeg ikke.

Vedkommende forteller at det er en del man kan gjøre selv for å redusere problemet.

- Jeg gikk systematisk til verks. Jeg brukte limfeller og fikk lokalisert hvor skjeggkreene gjemte seg. Jeg tenker at det er lurt å få dyrene fram og få mer hjelp til å få de fjernet. Så er det senere viktig å få tettet lister og andre gjemmesteder slik at det virker forebyggende mot en eventuell ny runde.

- Bor du i en blokk er det viktig at flere leilighetseiere går sammen om å få bukt med problemet. Det er fint at NITO-medlemmer som har NITO Innboforsikring får hjelp til å fjerne skjeggkre.

NITO Innboforsikring - gode vilkår på skadedyrbekjempelse

NITO Innboforsikring dekker bekjempelse av skjeggkre og andre skadedyr med inntil 150.000 kroner. Plager de små krypene deg? Bli kvitt skjeggkre nå.

Skaff NITO Innboforsikring